Ректор лісотехнічного університету хоче керувати єдиним заповідником на Львівщині

18:29 3 червня 2024 р.

Фото до новини

Юристи застерігають, що таке приєднання означатиме втрату юридичного статусу заповідника.

Про це повідомляє NGL.media, пише DailyLviv.com.

Національний лісотехнічний університет хоче підпорядкувати заповідник «Розточчя»

Національний лісотехнічний університет України (НЛТУ) намагається підпорядкувати собі єдиний заповідник на Львівщині – «Розточчя». Відповідний лист від ректора НЛТУ надійшов до міністерства освіти і науки, якому зараз підпорядкована природоохоронна територія. Юристи застерігають, що таке приєднання означатиме втрату юридичного статусу заповідника, що суперечить закону «Про природно-заповідний фонд». Окрім того, «Розточчя» втратить статус об’єкта природно-заповідного фонду.

НЛТУ свої наміри пояснює історичними зв’язками, оскільки заповідник був створений у 1984 році за ініціативою університету, який був науковим куратором «Розточчя» і затверджував напрям відповідних наукових досліджень. 

«Наше звернення зумовлено недостатнім фінансовим, матеріально-технічним і кадровим забезпеченням заповідника «Розточчя», що негативно впливають на доцільне, економне та ефективне його функціонування», – написав у своєму зверненні до МОН ректор НЛТУ Володимир Загорський. 

Водночас у «Розточчі» запевняють, що не просили університет про переведення у пряме підпорядкування. Труднощі з фінансуванням справді є, але у заповіднику додатково надають екоосвітні послуги, зокрема екскурсії, щоб вирівняти ситуацію. Залежно від сезону у структурі працює до 45 людей, частина з них зараз мобілізована у ЗСУ, частину запрошують лише на опалювальний сезон. На думку адміністрації «Розточчя», логічніше буде перейти в підпорядкування Міндовкілля.

«Наш бюджет на рік складає близько п’яти мільйонів гривень. Крім того, ми беремо участь у міжнародних проєктах, щоб отримати додатковий заробіток. Попри це, не розкрию секрет, якщо скажу, що всі неприбуткові державні організації мають фінансові труднощі, особливо під час війни», – пояснив NGL.media Ігор Скольський, директор заповідника. 

Володимир Загорський, ректор НЛТУ, розповів NGL.media, що у такий спосіб хотів допомогти заповіднику. На запитання про те, чи радився він з директором заповідника перед зверненням до МОН, відповів: «Хто б там дивився, що він казав чи не казав. Від нього це не залежить».

З огляду на резонанс, зокрема критичні пости незалежних екологів, Міндовкілля відправило Міносвіти звернення з проханням передати заповідник до своєї сфери управління.

«Наша політика полягає в тому, щоб всі об’єкти природно-заповідного фонду підпорядкувати єдиному органу – міністерству довкілля. Це допоможе сформувати єдину політику збереження природи. Тому ми запропонували МОН підпорядкувати заповідник «Розточчя» нам», – пояснив NGL.media Олександр Краснолуцький, перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів.

За словами Олександра Краснолуцького, підпорядкування «Розточчя» міністерству освіти, тобто непрофільному органу влади – далеко не унікальний випадок. В Україні є національні природні парки, які підпорядковані Державному агентству лісових ресурсів, НАНУ, Держагентству з управління зоною відчуження. 

«На жаль, ми маємо й такі абсурдні практики, коли Київський національний університет ім. Тараса Шевченка має національний природний парк у Черкаській області. Але це треба виправляти», – зазначив Олександр Краснолуцький. 

Така позиція Міндовкілля здивувала ректора НЛТУ, адже підпорядкування заповідника, з яким університет має багаторічні міцні стосунки, могло б, на його думку, вирішити багато проблем.

«Баба з воза – коням легше. Ми зараз маємо можливість їх нормально забезпечити, НЛТУ розвивається, ми маємо гроші. Але взагалі я не можу з вами розмовляти, бо у відпустці за кордоном, ви мені дорого обходитеся», – сказав NGL.media ректор Володимир Загорський. 

Зазначимо, що зміна підпорядкування заповідника може відбутися тільки після відповідного рішення уряду. Для цього має бути звернення від структури, якій зараз підпорядковується заповідник, у цьому випадку від МОН. Поки що таке звернення незареєстроване, але 22 травня заступник міністра освіти Денис Курбатов звернувся до директора заповідника Ігоря Скольського з проханням підготувати інформацію для розробки проєкту акта передачі природного заповідника «Розточчя» до сфери управління Міндовкілля. У Міндовкілля наразі не отримували офіційної відповіді про те, чи готове МОН передати заповідник. 

Важливо і те, що це не перша схожа спроба. Ще 13 років тому тодішній міністр освіти Дмитро Табачник підписав наказ про підпорядкування заповідника НЛТУ, але активісти довели незаконність документа і скасували його дію у суді. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів