Powerbank для ноутбуків та інших великих пристроїв: як вибрати та використовувати

14:20 27 вересня 2023 р.

Фото до новини

Сучасні ноутбуки, планшети та інші гаджети стали більш енергоефективними. Але зрештою заряд все одно закінчується, особливо в дорозі або відрядженні.

У такій ситуації виручає повербанк — портативний зарядний пристрій. Поговоримо про те, як правильно вибрати зовнішній акумулятор для потужних гаджетів.

Як вибрати добрий повербанк для ноутбука

Щоб портативна зарядна установка могла повноцінно зарядити лептоп, зверніть увагу на кілька ключових моментів.

Напруга і сила струму

Це основні параметри, що визначають, чи зможете ви в принципі зарядити лептоп, використовуючи зовнішній акумулятор. За недостатніх показників процес не розпочнеться. А якщо повербанк не може змінювати напругу і силу струму відповідно до підключеного пристрою, то це призведе до пошкодження акумулятора в ноутбуці.

Щоб визначити напругу і силу струму вашого гаджета, потрібно подивитися на дані його комплектного блока живлення. Наприклад, якщо на ньому зазначено 19V/3.42A, це означає, що він вимагає напругу 19 Вольтів і силу струму 3.42 Ампера. У цьому разі вам потрібен повербанк, здатний видавати таке або більше значення — наприклад, 20V/4A. Однак якщо ви під'єднаєте зовнішній акумулятор із живленням 30V/6A, то це призведе до перегріву і деградації батареї.

Місткість акумулятора

Від цього критерію залежить, скільки разів повербанк зможе зарядити ваш пристрій. Значення в більшості портативних батарей зазначається в мАг, однак для заряджання потужних пристроїв краще орієнтуватися на показник Втг. Це дасть змогу точніше розрахувати кількість зарядок.

Наприклад, якщо місткість батареї вашого ноутбука становить 50 Втг, а місткість повербанка — 100 Wh, то теоретично батарея зможе зарядити ваш ноутбук два рази. Однак на практиці це не так, оскільки під час передачі енергії відбуваються втрати через опір дротів і конвертацію напруги. Тому реальна місткість може бути на 10–20% меншою за заявлену. Крім того, місткість зовнішнього акумулятора залежить від температури довкілля: за низьких температур вона знижується.

Роз'єми

Не всі інтерфейси здатні живити такий потужний пристрій, як лептоп. Якщо ви купуєте повербанк без DC-Out для вашого портативного ПК, варто звернути увагу на моделі з універсальним USB-C. Тільки цей порт здатний пропускати великі струми.

Як заряджати ноутбук від повербанка

Оскільки зарядка ноутбука від зовнішнього акумулятора — технічно складний процес, важливо правильно це робити:

  • використовуйте відповідний кабель — бажано комплектний або від перевірених брендів;
  • стежте, щоб портативна батарея сильно не нагрівалася під час заряджання — робіть перерви, якщо це стається.

За розумного використання зовнішній акумулятор стане надійним супутником у поїздках і відрядженнях, рятуючи від розрядки в найбільш невідповідний момент. Вибирайте гаджети від надійних виробників і дотримуйтесь правил зарядки.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів