Львів’яни вимагають переселити з дитсадка туристичний центр

15:48 24 жовтня 2018 р.

Фото до новини


Фото: lvivrada.gov.ua

Члени комісії гуманітарної політики ЛМР відвідали дитсадки для вирішення конфліктних ситуацій щодо реорганізації груп.

Про це повідомили в середу, 24 жовтня, на інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради, де також розповіли: «Комісія гуманітарної політики провела виїзне засідання, відвідуючи дитячі навчальні заклади Львова. За словами члена комісії Оксани Рубай, ініціювали зустрічі батьки, які звернулись до комісії з проханням вирішити питання ущільнення груп і, на їх думку, недотримання санітарних норм».

Оксани Рубай розповіла: «Ми хотіли на власні очі побачити, наскільки це критично і почути думки батьків, завідуючих садків та їх пропозиції».

«За підсумками зустрічей у ДНЗ №163, №39, №171 та НВК «Софія», голова комісії Тетяна Іванів зазначила, що члени депутатської комісії зустрілись з батьками та керівництвом у кожному ДНЗ і вислухали обидві сторони», – поінформували також на порталі депутатів ЛМР. 

Тетяна Іванів розповіла: «До нас було звернення батьків, які не задоволені реорганізацією груп в садках. Ми почули різні думки і побачили, що одні батьки кажуть, що задоволені реорганізацією, інші – що така реорганізація неприпустима. Також ми побачили, що у ДНЗ №39 є приміщення, в якому проводяться гурткова робота та працює міні-готель. Я думаю, що члени комісії підтримають пропозицію, що потрібно надіслати звернення з проханням знайти приміщення, в яке можна було б переселити туристичний центр, а приміщення повністю віддати садочку. Це б зняло напругу і дозволило прийняти багато дітей, які не потрапили у ДНЗ».

Оксана Рубай повідомила: «До конфліктної ситуації призвів брак комунікації між керівництвом ДНЗ та батьками. Ще раз переконалась, що добрі європейські практики без попереднього аналізу плюсів і мінусів, без залучення усіх учасників навчально-виховного процесу, лише за директивним помахом, видачею наказу не працюють, нічого суттєво не вирішать. Ми бачимо, що там, де реформа була добре роз’яснена батькам, де продумана логістика, воно працює. Були й незадоволені батьки, але вони отримали інші групи, де немає поділу. Можна говорити і про позитив, і про негатив. Найбільший позитив в тому, що ми справді задовольняємо потребу більшої кількості дітей. Але треба до всього підходити зважено, і коли батьки кажуть про порушення санітарних норм і протипожежної безпеки, то на це треба зважати. Проте, коли садок має потужність, є відповідні площі, то це можна робити. Я бачу слабку комунікацію і управлінське недопрацювання в певних моментах, що призводить до конфліктних ситуацій, яких можна було б уникати».

Натомість депутат ЛМР Сергій Івах запевнив: «Зважаючи на прохання батьків, управлінням освіти внесло зміни до наказу. Я вважаю, що основною проблемою є те, що приймаються рішення щодо реорганізації, які, втім не оприлюднюються для громади. Перед впровадженням  таких рішень потрібно проводити загальні батьківські збори і їх обговорювати. Я подав 20 вересня звернення щодо скасування цього наказу про ущільнення груп в ДНЗ і досі не отримав відповіді. Тому потрібно терміново видати всі зміни до наказу, для того, щоб заспокоїти людей». 

Підсумовуючи, голова комісії Тетяна Іванів підкреслила: «на державному рівні в школах надано можливість дітям з особливими потребами  проводити корекційні заняття та мати підтримку фахівців-психологів, тренерів. Сьогодні ми почули від батьків, що у садочках на сьогоднішній день такої практики немає, тому комісія буде ініціювати створення міської програми підтримки інклюзивної освіти в дитячих дошкільних закладах».  

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів