Львів’яни створили програму для організації бойового планування

12:48 29 березня 2019 р.

Фото до новини


Фото: mil.gov.ua

У 58-му Будинку офіцерів у Львові відбулася презентація комп’ютерного програмного забезпечення, розробленого двома лейтенантами ЗСУ – десантником Євгеном Дорошенко та зенітником Павлом Кренцом.

Про це повідомили в прес-службі міністерства оборони України, де також розповіли: «Їх проект має назву «Герої Варгеймів». Комп’ютерна програма призначена для моделювання бойового завдання підрозділів за стандартами НАТО».

«Зі слів розробників, вона допоможе штабам ланки батальйон-бригада полегшити та пришвидшити роботу не порушуючи процес «MDMP» (воєнний процес прийняття рішення), під час розробки операційного плану або наказу («OPLAN\OPORD»). ВППР (воєнний процес прийняття рішення) – це методологія планування, яка інтегрує діяльність командира, штабу та підпорядкованих штабів для розуміння обстановки і бойового завдання, для розробки і порівняння варіантів дій, для вибору варіантів дій та для розробки наказу для підрозділів», – поінформували також у військовому відомстві.

Лейтенант Євген Дорошенко розповів: «Четвертим пунктом воєнного процесу прийняття рішень є аналіз варіантів дій та розіграш воєнної гри. Найпростішою формою проведення бойового моделювання є ручний метод, який часто використовує настільний підхід із шаблонами. До прикладу, це моделювання окремої ділянки місцевості на так званому ящику з піском та модельками бойової техніки. Процес застарілий та громіздкий».

«Сучасна форма проведення бойового моделювання – діджиталізована за допомогою комп’ютерних програм. Саме тут програма «Герої Варгеймів» допоможе штабам аналізувати варіанти дій та проводити комп’ютерне моделювання бою (War Game). Головна ідея цієї програми – це збереження життя військовослужбовців за рахунок аналізу бойового завдання та виявлення допущених під час штабного планування помилок», – зазначив також Євген Дорошенко.

«За словами розробників, ідея створення програмного забезпечення з’явилася у 2014 році на початку бойових дій. Під час звільнення підрозділами українського війська населених пунктів Донбасу та Луганщини від російських окупантів швидка зміна тактичної ситуації потребувала від штабів оперативних і виважених дій та рішень», – розповіли також у військовому відомстві.

«У комп’ютерну програму розробники вклали можливість прораховувати всю майбутню операцію до дрібних деталей. До прикладу, це кілометраж для бойової техніки підрозділів, коефіцієнти прохідності техніки по різних типах місцевостей, вогнева потужність підрозділів, відповідно до штатного озброєння, наявність у строю особового складу тощо», – поінформували також у військовому відомстві.

«Практичне втілення програми відбулося у 2018 році під час підготовки десантно-штурмової бригади за програмою «JMTG-U» на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Були проведені презентації і отримані схвальні відгуки та рекомендації від міжнародних колег з США, Канади, Великої Британії, Литви, Польщі. Зокрема, представники ЗС Польщі були присутні у Львові на презентації та були вражені розробкою молодих українських офіцерів», – розповіли також у військовому відомстві.

«Створена українськими офіцерами програма придатна для постійного вдосконалення. Враховуватиметься досвід офіцерів, які будуть використовувати її та навчатися. Окремі навчальні заклади міністерства оборони України виявили інтерес до цієї розробки. Зокрема, це профільні кафедри Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. І після проведення презентації, програма «Герої Варгеймів» буде передана до ВВНЗ для підготовки українських офіцерів. А в подальшому – для впровадження програми для використання в бойових частина», – повідомили також у військовому відомстві.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів