Львівський пенсіонер проплив на весловому човні два океани

15:45 18 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: Gazeta.ua

Він – третя людина в світі, яка подолала їх.

«Gazeta.ua» розповіла сьогодні, 18 жовтня, в публікації «Львівський пенсіонер проплив на весловому човні два океани» про геолога Павла Рєзвого: 

«Львівський геолог, пенсіонер Павло Рєзвой подолав на весловому човні близько 10 000 км океанських шляхів, а тривалість плавання самотужки – п'ять місяців. Він – третя людина в світі, яка подолала два океани.

У віці 65 років на одномісному веслярському човні «Marion – Lviv» перетнув Атлантику за маршрутом острів Гомер - Барбадос. За 61 день пройшов близько 5500 км. Через травму сина-мореплавця підмінив його на переході через Індійський океан. На човні «Україна» подолав за 56 днів відстань 4618 км від Кокосових до Сейшельських островів. 

Увійшов до Книги рекордів Гіннеса в двох номінаціях – як найшвидший весляр, який перетинав Індійський океан, і як найстаріший весляр, що коли-небудь виходив в море.

74-річний Павло Рєзвой навчався на геологічному факультеті Львівського університету. Їздив з в експедиціями на Амур, Чукотку, Туркменістанський хребет, працював на родовищах розсипного золота в Африці. На пенсію вийшов у 52 роки через постійні відрядження в гірські райони.

Зараз живе у Львові.Човен для переходу через Атлантичний океан йому тимчасово надав Лондонський гребний клуб «Вестмінстер».

До назви жіночого імені «Marion» дозволили додати назву «Lviv». У човні був трюм, в якому можна спати, відсіки для провізії.

Найдорожче обладнання – опріснювач води та GPS-навігатор, весла та сідло на колесиках, сонячні батареї, хатчі – люки, які автоматично задраюють вхід в трюм. Тоді львів'янин зайняв друге місце у міжнародній регаті.

«2004 р. я взяв участь у перегонах на одномісному весловому човні через Атлантичний океан. Мене мало хвилювали спортивно-екстремальні досягнення. Для мене – гірського геолога – це була можливість уперше дуже близько ознайомитися зі Світовим океаном. Про Україну мало хто знає там, де я був. Доводилося пояснювати, що це колишня частина Радянського Союзу. На Кубі зустрів чорношкіру жінку, яка навчалася в Одесі. Казала, що це найщасливіші роки її життя були», – розповідає Павло Рєзвой.

У вільний від ремонту човна час чоловік плавав з маскою біля островів. «Gazeta.ua»  цитує й такі його спогади: 

«Підводний світ біля берега зачаровує. Через неоднорідність порід, які складають острів, берег під водою рясніє фантастичними гротами.

Все це наповнене рибою всіх форм і кольорів. Два-три рази на тиждень до човна підпливали стада дельфінів. Дельфіни супроводжували мене хвилин тридцять і відпливали.

На заході сонця майже щоденно перед човном як феєрверк злітали летючі рибки. Вони збирались у табуни за принципом – всі члени табуна повинні бути приблизно одного розміру.

Великим рибам у табуні легше рятуватися від хижаків: корифен і тунців, а дрібним – від великих летючих рибок, родичів. Морські черепахи часто досить довго пливли за човном, мене постійно супроводжували спинороги – риби з шипом на спині.

Кілька природних явищ у морі мені стоятимуть перед очима до кінця життя. В Атлантичному океану вночі у повний штиль, що буває надзвичайно рідко, була безмісячна ніч. Мій човен нерухомо стояв на воді.

Зоряне небо відображалося у воді. Я відчув себе як у сфері, де мій човен – центр.

Другий випадок – цвітіння планктону у морській воді. Я закидаю вудку, а леска спалахує фіолетом і сріблом.

Риби, які припливають під човном відсвічують. Це явище називається біолюмінесце́нцією. Ще я бачив табун горбатих китів, що пропливав поряд із моїм човном».

З 2009 року Павло Рєзвой мріє перейти Тихий океан. Для такої мандрівки треба значні кошти та спонсорська підтримка. Фізично чоловік готовий до тривалої подорожі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів