Чому майбутнє за сонячними електростанціями

17:23 13 березня 2019 р.

Фото до новини

Сонячна енергія – це енергія, яка виробляється на сонці у вигляді тепла та світла. Завдяки тому, що сонячне світло і тепло дістаються безкоштовно і у значних кількостях, експлуатація цих ресурсів вважається одним із найперспективніших варіантів альтернативної енергетики.

За допомогою спеціального обладнання світлову енергію можна перетворити в електричну (при застосуванні фотоелектричних елементів) або теплову. Сонячні електростанції слугують не лише в ролі «резерву», але й повноцінного джерела енергії для певних потреб. Є різні типи таких систем. Про види і типи сонячних електростанцій можна дізнатися детальніше за посиланням. Загалом, сонячні системи поділяються на два типи: активні та пасивні.

Яким чином працюють активні та пасивні системи?

Залежно від способу отримання енергії, сонячні системи класифікують на активні та пасивні:

  • Активні сонячні системи – це ті, в яких для перетворення сонячної енергії в теплову застосовують механічне та електричне оснащення (фотоелементи, сонячні теплові колектори, вентилятори і насоси).

  • Пасивні системи – це ті, для яких спеціального оснащення не передбачено: використовуються вікна, стіни, дерева, орієнтація будівлі і т.д.

Вплив на навколишнє середовище

При роботі СЕС не забруднюється повітря, вода і земля, що вигідно відрізняє такі станції серед інших. Відсутність шкідливих відходів – це один із головних плюсів. Варто врахувати, що станції зазвичай встановлюють в спекотних місцевостях, де екосистема не є дуже сприйнятливими до впливу наявності сторонніх конструкцій і екранування поверхні землі.

Майбутнє сонячної енергетики

Новітнім розробки, спрямовані на зниження затрат і підвищення ефективності, забезпечать  вищі можливості сонячних технологій, ніж на актуальний момент. Все більше архітекторів застосовують сонячні панелі, включаючи їх в конструкцію висотних будівель. В деяких місцевостях, де з економічної точки зору вигідніше отримувати енергію світила, станції практично повністю забезпечують потреби у гарячому водопостачанні.

Shell прогнозує, що до  2040 року 50% світової енергії буде отримуватись із відновлюваних джерел. Японія та Німеччина завдяки державному фінансуванню стали світовими лідерами в галузі сонячної енергетики. Також спостерігається зростання популярності СЕС в Китаї, Індії, США.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів