14 місяців розлуки з Львівським університетом були найдовшими в житті посла США Джеффрі Пайєтта

18:20 14 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівського національного університету імені Івана Франка

Надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайєтт заявив у п’ятницю у Львівському національному університеті імені Івана Франка: «Пройшло 14 місяців відтоді, коли я востаннє побував тут. Мені видалося, що це були найдовші 14 місяців у моєму житті».

У прес-службі Львівського національного університету імені Івана Франка повідомили сьогодні, 14 листопада, «Щоденному Львову»:

«Надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайєтт 14 листопада 2014 року зустрівся з ректором і студентами Львівського національного університету імені Івана Франка в Ддзеркальній залі університету. Проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Марія Зубрицька привітала надзвичайного і повноважного посла США в Україні Джеффрі Пайєтта та представників делегації у Львівському університеті, зазначивши, що це вже другий візит американського дипломата до ЛНУ імені Івана Франка.

«Ваш перший візит відбувся ще до тих драматичних подій, які Ви означили в останньому інтерв’ю, як «крок на шляху до демократії». Дозвольте висловити нашу глибоку вдячність Вам, уряду та громадянам США за підтримку в цей складний момент нашої історії», – звернулася до амбасадора Марія Олексіївна. Проректор зауважила, що в рамках попереднього візиту Джеффрі Пайєтта  під час зустрічі зі студентами відбулося обговорення питань важливості підписання угоди про Асоціацію з ЄС та проблеми енергетичної незалежності України. 

«Це чудово – повернутися до Львова і до цього університету. Щойно, під час зустрічі з ректором я говорив про те, що пройшло 14 місяців відтоді, коли я востаннє побував тут. Мені видалося, що це були найдовші 14 місяців у моєму житті», – зазначив на початку зустрічі надзвичайний і повноважний посол США в Україні. 

Джеффрі Пайєтт розповів присутнім про свою участь у «Lviv Media Forum», під час якого йшлося про драматичні події на Майдані, вулиці Інститутській в Києві, в Одесі, Криму й на сході України. «Ви є зразком відваги та втіленням ідентичності українців. Багато хто із вас, студентів, розпочинає свою кар’єру в період історичних змін. На ваших очах відбувається  процес трансформації України. Саме такі ключові моменти свідчать про виникнення  національної ідентичності, побудову основ демократичної держави і творення її світлого майбутнього, орієнтованого на Європу. Однак для цього необхідно змінити й політичну культуру», – поділився своїми міркуваннями посол США. 

Американський дипломат переконаний, що українці переможуть у боротьбі за свободу та європейське майбутнє. Завдання ж Сполучених Штатів Америки, за словами Джеффрі Пайєтта, полягає у тому, щоб підтримати процес реформування в Україні.

Першими кроками, на його думку, мають стати реформи в енергетичній і законодавчій сферах, вочевидь, і конституційні зміни. Необхідними також є дерегуляція економіки та подолання корупції. «Ви, молоді люди, маєте відповіді на всі запитання, і Вам обирати, як змінити країну», – вважає посол США. 

«Після подій на Майдані за такий короткий час українське суспільство стало сильнішим. Україна має демократію, необхідні інститути, структуру. США прекрасно розуміють ті проблеми, які переживає ваша держава. Ми будемо партнерами у цій боротьбі і подумаємо разом, як Уряд США може ефективно допомогти Україні», – запропонував свою підтримку українцям надзвичайний і повноважний посол США в Україні. Американський дипломат оптимістично окреслив своє бачення подальшої долі України і тих трансформаційних процесів, які зараз відбуваються в нашій державі, наголосивши, що для реалізації окресленого вектору руху держави потрібно здійснити велику роботу. У рамках зустрічі відбулося активне обговорення актуальних проблемних питань, які сьогодні хвилюють українське суспільство.

Студентів цікавила позиція Сполучених Штатів Америки щодо глобалізаційних процесів і міжнародних зв’язків України, Росії, Китаю і США. На завершення діалогу зі студентами посол пообіцяв приїхати до Університету знову, аби поділитися з молодими людьми своїм баченням державотворчих процесів в Україні.

Від імені студентів і адміністрації Львівського національного університету імені Івана Франка проректор Марія Зубрицька подякувала дипломатові за візит і бажання поспілкуватися з університетською спільнотою та висловила сподівання, що такі зустрічі стануть традиційними. Зазначимо, що Джеффрі Р. Пайєтт – восьмий посол Сполучених Штатів в Україні, який прибув до нашої країни у серпні 2013 року».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів