Збираємо домашню аптечку: що завжди необхідно мати

00:16 21 червня 2023 р.

Фото до новини

Домашня аптечка — те, що дасть змогу своєчасно допомогти у випадку травмування, опіку, отруєння тощо.

Важливо, щоб у критичний момент під рукою був базовий набір медичних засобів. Але аптечку потрібно скласти правильно, з урахуванням індивідуальних особливостей стану здоров’я членів родини, ефективності медикаментів, космецевтики і допоміжних засобів. Як це зробити? Розповідаємо у статті!

Домашня аптечка: важливі загальні аспекти

Аптечку потрібно надійно і компактно упакувати. Це може бути містка сумка, коробка або спеціальна ємність. Зберігайте її у недоступному для дітей і домашніх тварин місці, але так, щоб в екстреному випадку аптечку можна було швидко дістати. Пам’ятайте, для цього категорично не підходять:

  • місця з прямими сонячними променями;
  • місця з підвищеною вологістю, зокрема ванна кімната.

Для наповнення аптечки потрібно обирати якісні товари для здоров’я. Наприклад, медикаменти мають бути з нормальним терміном придатності, належним пакованням, збереженим і читабельним маркуванням та інструкцією. Варто регулярно (приблизно двічі на рік) переглядати аптечку, оновлювати використані препарати і вчасно замінювати протерміновані.

i3yhUw8cf7mwIK8NMVBT70UM-mQmuiURbig8oTEKSagk_SgjeeZakxlHqKO-QRJ6hwzkhZKfsquQFT9Kw7rU-JOZcQVp6pP1F-SLfkhKyyT4Qv9XxC1rAfLVVtLyfYFXvcBgwfSYHRKI-2OiaCK5oq0

Маст-хеви домашньої аптечки

Спершу укомплектуйте аптечку термометром, нашатирним спиртом і матеріалами для перев’язки. Подбайте, щоб там завжди були вата, бактерицидні та медичні пластирі, стерильні та еластичні бинти, турнікет.

Які групи препаратів мають бути в аптечці?

  • Антисептичні засоби. Хлоргексидин чи перекис водню дають змогу обробити рани і садна, очистити їх від бактерій, пилу і бруду.
  • Знеболювальні препарати загальної групи. Вони знадобляться при мігрені, зубному болю тощо (якщо це сталося вночі і записатися на прийом до лікаря негайно неможливо).
  • Сорбенти. Це незмінні помічники під час харчового отруєння чи кишкової інфекції (препарати від діареї, закрепу, для поліпшення травлення, активоване чи біле вугілля).
  • Засоби для обробки ран, опіків, зупинки кровотеч. Це може бути пантенол та інші препарати, що прискорюють регенерацію шкіри і заживляють мікропошкодження.
  • Препарати від грипу і застуди, краплі в ніс, льодяники від болю у горлі. Вони допоможуть впоратися із симптоматикою ГРВІ.

Також можна доповнити аптечку протиалергічними засобами, вітамінами і мінералами, мазями проти болю у суглобах і м’язах, кремами для загоєння мозолів і тріщин на п’ятах тощо. Якщо маєте хронічні захворювання, то індивідуальний список медикаментів потрібно попередньо узгодити з сімейним лікарем.

Що має бути у жіночій аптечці?

Окрім медичних товарів та антисептиків, у жіночій аптечці мають бути засоби контрацепції (бар’єрної або тієї, якою ви користуєтеся за рекомендацією лікаря). Якщо жінка не перебуває у постійних стосунках, необхідно мати в аптечці презервативи, оскільки вони захищають не лише від небажаної вагітності, а й деяких інфекцій, які передаються статевим шляхом.

Тримайте в аптечці невеликий запас тампонів і прокладок для менструації, а також знеболювальні препарати, адже інколи менструальний біль може бути досить сильним (у такому разі потрібно обов’язково звернутися до гінеколога, адже біль у критичні дні — не норма).

vaAkcmilro_RVumci4gNaKTsT5ewxmDsjVLa8Bj8l7pMKS9_87QP3xyAd053JqrIZhGaZh1O0IcD1hObuatzln9Jnon-6y4EG2ND31ylUgVsuN706258e1nMQPW3NjVOisMnQ9WWNit-Wg1Ymp07_wA

Аптечка для найменших: про що варто потурбуватися?

Якщо у сім’ї є новонароджена дитина, про її безпеку і здоров’я треба попіклуватися особливо. Тримайте в аптечці достатню кількість засобів гігієни, зокрема ватних дисків і паличок, вологих серветок, ємностей для аналізів, присипок і мазей. Препарати і медичні товари, які також можуть знадобитися:

  • засоби для догляду за пуповиною;
  • засоби від болю у животі;
  • засоби від простуди та алергії.

Обов’язково проконсультуйтеся з педіатром перед тим, як купувати дитячі медичні препарати.

Сподіваємося, поради були корисними і ви легко зможете зібрати універсальну аптечку. Бажаємо удачі та міцного здоров’я!

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів