За скеруванням лікаря ще 12 аналізів мають робити безкоштовно

08:48 20 квітня 2019 р.

На фото Андрій Петрух і Артем Мисяк

На фото Андрій Петрух і Артем Мисяк
Фото: Львівський прес-клуб

Сьогодні з 250 видів аналізів, які найчастіше роблять для визначення правильного діагнозу, тільки чотири – безкоштовні для пацієнта. З 1 липня до них планують додати ще 12 аналізів.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це 19 квітня під час прес-конференції на тему: «З 1 липня запрацює програма «Безкоштовна діагностика»: як лабораторні заклади Львівщини готові до цієї реформи?», повідомив кандидат медичних наук, генеральний директор ПП «Медіс» Андрій Петрух.

Адвокат, начальник юридичного відділу ПП «Медіс» Артем Мисяк нагадав, що наприкінці 2018 року набув чинності «Порядок надання первинної медичної допомоги». 

- Він передбачає право пацієнта на низку безкоштовних обстежень. Серед них – і чотири аналізи: загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, визначення глюкози крові та холестерину. За ці аналізи замість пацієнта сплачує держава, - каже юрист.

Артем Мисяк також наголосив, що держава надає на рік на одного пацієнта, в середньому, 370 гривень для обстеження здоров’я. Власне, 370 гривень – для  пацієнта віком від 18 до 40 років. Для інших вікових категорій застосовують різний коефіцієнт. 

Водночас, на переконання лікаря з тридцятилітнім стажем Андрія Петруха, клінічно-лабораторні аналізи – це дуже важлива частина діагностики. 

- 70 відсотків інформації для встановлення будь-якого звичайного діагнозу надає клінічно-лабораторна діагностика. Якщо це ургентний випадок, то й всі 80 відсотків. А якщо обстежується людина, яка хронічно хворіє, то така діагностика надає 90 відсотків інформації. Клінічно-лабораторна діагностика – це дуже складна галузь медичної діагностики. Тут йде діагностика на рівні клітин та молекул. А завдяки останнім технологіям, то й діагностика – на рівні генетики, - говорить він. 

Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри інфекційних хворіб Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Олександр Зінчук зауважив, що велика частина пацієнтів – незаможні і не мають змоги оплатити високовартісні лабораторні дослідження. 

- У первинний пакет входять також дослідження на вірусний гепатит, на ВІЛ та маркер гострого некрозу міокарду. І дуже важливо, що цей пакет буде розширюватися, - зазначив він.

Так, за словами Олександра Зінчука, вірусний гепатит належить до тих хворіб, яких важко виявити без аналізів.

- Хворий ні на що не скаржиться, у нього немає клінічних ознак, які би вказували на хворобу. А лабораторна діагностика на 99 відсотків дозволяє сказати, що в організмі вже розмножується вірус та ушкоджена печінка, - розповідає лікар-інфекціоніст. 

Він наголосив, що лікар, скеровуючи пацієнта на аналізи, бере до уваги обладнання, яке використовує лабораторія, та кваліфікацію лікарів-лаборантів. 

- Тут не треба робити розмежування між державним чи приватним закладом. Важливо, щоби працювали професіонали і обладнання було сучасним, - вважає Олександр Зінчук. 

Він також зауважив, що право на безкоштовні аналізи має той пацієнт, який вже підписав декларацію з лікарем. 

Кандидат медичних наук, директор КП «Львівський обласний клінічний діагностичний центр» Роман Пукаляк зазначив, що пацієнт, підписавши декларацію з лікарем, робить добре і цілому медичному закладові. 

- У нас вже є підписані договори з пацієнтами та договір з Національною службою здоров’я України, за яким ми кожного місяця отримуємо кошти. І ці кошти набагато більші, ніж надходили раніше, - зізнався він. 

Роман Пукаляк також зазначив, що пацієнт має право сам обирати, де йому проходити обстеження.

- Є речі, які може забезпечити одна лабораторія, наприклад, наша. І це буде якісно і добре для пацієнта. А є аналізи, які не роблять дуже часто. І вони повинні концентруватися в якійсь одній лабораторії, яка би мала можливість купувати обладнання саме для цього дослідження та утримувати фахівця саме з цієї галузі. На мою думку, не потрібно, аби всі лабораторії надавали однаковий спектр послуг, - вважає директор КП «Львівський обласний клінічний діагностичний центр».

З ним погоджується і доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри інфекційних хворіб Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Олександр Зінчук.

- У США, коли обстежують жінку на наявність антитіл до токсоплазмозу, то жоден лікар не має права розпочати лікування, якщо немає заключення 

Reference laboratory з містечка Пало-Альто. Ця лабораторія вже впродовж п’ятдесяти років займається тільки токсоплазмозом. І вона на всю країну – одна. І їй всі вірять. В Україні теж варто так вчинити. Чому у Львові не може бути такої спеціалізованої авторитетної лабораторії, куди звертатимуться зі всіх областей? – пропонує він. 

Наприклад, мешканці Полтавської області вже отримали право безкоштовно, але за скеруванням лікаря, робити ці додаткові аналізи. 

- Це є новим для нашої системи та держави. Отже потрібно деякі механізми відтестувати. Я, особисто, очікую, що ми розумітимемо, скільки за кошти, які надає медицина, а це – майже сто мільярдів гривень, держава зможе купити тих чи інших обстежень та пролікувати діагностично споріднених груп. Ми отримаємо ланцюжок комунікації від лікаря первинної допомоги і далі. У нас є зараз дуже багато питань, - каже лікар. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів