За п’ять місяців 2014-го на Львівщині більше випадків ботулізму, аніж за весь 2013-й

16:26 4 червня 2014 р.

Фото до новини


Фото: gazeta.lviv.ua

Про це повідомив заступник начальника обласного управління Держсанепідемслужби.

«Lvivexpres.com» інформує сьогодні, 4 червня,  в повідомленні «За п'ять місяців кількість захворювань ботулізмом перевищила увесь 2013-й»:

«Лише за п'ять місяців 2014-го зафіксовано 12 випадків проти шести у 2013-му. Один випадок захворювання призвів до смерті», – розповів Олег Когут, заступник начальника головного управління Держсанепідемслужби у Львівській області. – В одному з випадків захворювання ботулізмом йдеться про малу дитину, якій всього лиш один рік – мати нагодувала її паштетом».

Епідеміологи також констатують, що усі випадки зафіксовані у районах Львівщини, натомість в обласному центрі не зафіксовано жодного випадку ботулізму. Як правило, причиною захворювання є потрапляння в організм збудника при споживанні консервованих чи копчених продуктів.

«У більшості випадків ботулізму можна запобігти. Найчастіше люди труяться м'ясними консервами чи паштетами, особливо домашнього приготування. Якщо уже вирішили їсти такі продукти, то потрібно пам'ятати, що їх не можна вживати, коли кришка здулася. Якщо з консервою все гаразд, то продукт потрібно піддати термічній обробці (мінімум 10 хв)», – наголосила Наталія Тімко, головний епідеміолог департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації.

Віктор Токарєв, завідувач відділу інтенсивної терапії Львівської обласної інфекційної лікарні, наголосив, що вартість однієї лиш сироватки для лікування від ботулізму становить 300 гривень (одна-дві дози для особи), витрати за неї держава не покриває. Загалом лікування на день в середньому коштує 1000 гривень, а час лікування – два-три тижні. Водночас особа, яка перехворіла ботулізмом, протягом тривалого періоду, півроку або й рік, не матиме сили займатися фізичною працею».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів