ВООЗ і ЄС дали Україні 3,5 млн євро на ПЛР-тестування

15:52 6 липня 2020 р.

Фото до новини

Обладнання та матеріали передадуть у 27 лабораторій — регіональні лабораторні центри та Центр громадського здоров’я, які є на передовій реагування на COVID-19, та які здійснюють більшість тестувань у всіх регіонах України.

6 липня Всесвітня організація охорони здоров’я за фінансування Європейського Союзу розширила постачання лабораторних матеріалів, необхідних для проведення тестів на COVID-19, щоб посилити реагування України на пандемію. Загальна вартість поставок складає 3,5 млн євро та включає витратні матеріали, реагенти та критично важливе лабораторне обладнання для прискорення, збільшення та автоматизації ПЛР-тестування. Ці закупівлі є частиною програми допомоги Європейського Союзу Україні в межах ініціативи «Солідарність заради здоров'я», що реалізується в партнерстві з Європейським регіональним Бюро ВООЗ, та спрямована на запобігання поширенню COVID-19 в Україні.

На сьогоднішньому заході керівник відділу «Економічна співпраця, соціальний та регіональний розвиток» Представництва ЄС в Україні Фредерік Куне та представник ВООЗ та голова Представництва ВООЗ в Україні доктор Ярно Хабіхт передали частину лабораторного обладнання, витратних матеріалів та реагентів у Київський обласний лабораторний центр МОЗ України.

Усе обладнання, матеріали та реагенти відповідають стандартам якості ВООЗ та дозволяють прискорити та збільшити кількість тестувань на COVID-19 в усій країні, а також допомагають своєчасно виявляти захворювання та контролювати його поширення. Наприклад, один ПЛР ампліфікатор дозволяє проводити 400-600 додаткових тестувань на день. Автоматична станція екстракції РНК удвічі прискорює процес виявлення наявності РНК вірусу. Прискорення процесу тестування заощаджує час та енергію медичних працівників та зменшує ймовірність людської помилки.

Доктор Ярно Хабіхт, представник ВООЗ та голова Представництва ВООЗ в Україні, заявив: «ВООЗ продовжуватиме постачати в Україну необхідне обладнання та ділитися досвідом, попри постійний глобальний дефіцит засобів для протидії COVID-19. Лабораторні постачання ВООЗ, які здійснюються завдяки фінансуванню Європейського Союзу, дозволять поширити та збільшити кількість тестувань на COVID-19 в усій країні. Адже посилення можливостей тестування має вирішальне значення для своєчасного виявлення захворювання, контролю його поширення та порятунку життів».

Обладнання та матеріали передадуть у 27 лабораторій — регіональні лабораторні центри та Центр громадського здоров’я, які є на передовій реагування на COVID-19, та які здійснюють більшість тестувань у всіх регіонах України.

Це одна з партій допомоги, які постачатимуть до серпня 2020 року. Всі закуплені матеріали та обладнання будуть розподілятися серед лабораторій відповідно до потреб, визначених Міністерством охорони здоров'я України та Адміністрацією Президента України.

Безоплатна передача лабораторного обладнання, витратних матеріалів і реагентів є частиною заходів Європейського Союзу з реагування на пандемію COVID-19, яка вже вразила 216 країн світу. ЄС виділив 190 мільйонів євро для України на реагування на COVID-19.

Ці кошти переважно будуть використовуватися для невідкладних надзвичайних потреб, таких як закупівля засобів першої необхідності та навчання медичних працівників, осіб, які на передовій боротьби з COVID-19, та пацієнтів. У довгостроковій перспективі допомога буде направлена на зміцнення потенціалу країни з реагування на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоров'я. Мета проєкту — постійна допомога Європейським Союзом та ВООЗ Україні.

Довідкова інформація:

Ініціатива «Солідарність заради здоров'я» є спільним проєктом Європейського Союзу та Європейського регіонального бюро ВООЗ в шести країнах Східної Європи та Кавказу — Азербайджані, Вірменії, Білорусі, Грузії, Республіці Молдова та Україні.

Мета проєкту — допомогти у профілактиці, виявленні та реагуванні на пандемію COVID-19, а також зміцнити потенціал східних сусідів ЄС з реагування на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоров'я. Проєкт здійснюється Європейським регіональним бюро ВООЗ та Бюро ВООЗ у країнах у тісній координації з представництвами ЄС, національними органами влади та партнерами з розвитку, зокрема в системі Організації Об'єднаних Націй.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів