Військовим бракує тямущих психологів, – Міноборони у Львові

18:07 14 грудня 2016 р.

Фото до новини

Міністерство оборони за два тижні може реабілітувати 1800 військовослужбовців у своїх санаторіях та закладах реабілітації. Державна служба захисту прав ветеранів війни та учасників АТО – 1400 осіб за цей же період.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 14 грудня, під час прес-конференції на тему: «Діяльність НАТО у сфері соціального захисту українських військовослужбовців: психологічна реабілітація демобілізованих учасників АТО», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив начальник відділу психологічного супроводу головного управління психологічного забезпечення Генерального штабу Збройних Сил України, Міністерства оборони України полковник Юрій Cпицький.

Водночас, за його словами, військовим дуже бракує тямущих психологів, які вміють працювати з тими, хто отримав бойовий досвід.

- 60 відсотків некомплекту професійних військових психологів вирішується за допомогою громадських організацій та волонтерів, - каже він.
З 2014 року Гештаб ЗСУ підписав меморандуми з шістьмома громадськими організаціями про залучення до роботи цивільних психологів-волонтерів.

- Ці волонтери працюють в 47-и військових частинах, допомагають військовослужбовцям, які будуть демобілізовуватися, - розповідає полковник Юрій Cпицький.

Також, за його словами, у програмі психологічної реабілітації, яку здійснюють у ЗСУ за підтримки НАТО, зголосилися взяти участь 29 госпіталів ветеранів війни. Проте, на жаль, змогли надати допомогу тільки , чотири. Це – Український державний медико-соціальний центр ветеранів війни Київської області, Кіровоградський обласний госпіталь ветеранів війни, Кременчуцький госпіталь ветеранів війни та Миколаївський обласний госпіталь ветеранів війни.

Водночас державна служба захисту прав ветеранів війни та учасників АТО уклала договори з 13-ма центрами надання послуг учасникам бойових дій.

- На сьогодні з одним розірвали договір. Усі інші виконали умови договорів. Але строк договорів закінчився. І на наступний рік вісім центрів готові продовжувати працювати, - підбиває підсумки Юрій Спицький.

Полковник Юрій Cпицький зауважив, що більшість з військовослужбовців з першої, другої та третьої хвиль мобілізації, які пройшли психологічні тренінги за підтримки НАТО, повертаються служити на контракт.

Начальник служби психологічного забезпечення Західного територіального управління Національної гвардії України підполковник Микола Дем’яник каже, що військовослужбовці, після посттравматичного синдрому більше довіряють цивільним психологам, ніж військовим.

- Військові психологи готують бійця до війни, а цивільні – до мирного життя, робить він висновки.

Але зізнався, що дуже важко було переконати військовослужбовців співпрацювати з психологами.

Спочатку ми стикнулися з проблемою несприйняття військовослужбовцями потреби в отриманні психологічної допомоги. казали: «Все добре, нам нічого не потрібно». Але перебування в зоні АТО накладало свій відбиток, був стрес і у військовослужбовців, і в їхніх сімей, - каже підполковник Микола Дем’яник.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів