Військовополонених відновлюватимуть у спеціалізованих центрах і закладах охорони здоров’я - Уряд

17:00 15 березня 2024 р.

Фото до новини

Розроблені алгоритми відповідають аналогічним процедурам у країнах НАТО і можуть бути поширені на категорії звільнених цивільних осіб і згодом - на поранених військовослужбовців.

Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими (КШППВ), пише DailyLviv.com.

Розробка документу розпочалася у березні 2023 року за ініціативою Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. 

Державні установи при роботі зі звільненими з полону Оборонцями зустріли принципово новий ряд проблем:

- стан військовослужбовців, звільнених з полону, який характеризується одночасним поєднанням фізичних та психологічних травм, загостренням хронічних та виникненням нових захворювань на фоні глибокого виснаження;

- неоднаковий рівень якості медичних і психологічних послуг, які надавалися представникам різних підрозділів сектору безпеки і оборони у різних областях після звільнення з полону;

- відсутність системного підходу до відновлення фізичного та психічного здоров’я осіб, які можуть бути звільнені з російських місць несвободи: сотні військовополонених і тисячі цивільних жертв насильницьких зникнень.

Над проєктом Порядку працювала група з 22 експертів МОЗ України, Командування медичних сил Міністерства оборони, МВС, Мінсоцполітики, Мінветеранів під керівництвом народного депутата України Тараса Тарасенка.  

Тепер робота з відновлення особового складу проходитиме комплексно, з наданням медичної, реабілітаційної, психологічної допомоги та соціальних послуг. Порядок пропонує унікальну модель повної діагностики, безперервний процес лікування та реабілітації:

Відновлення передбачається у спеціалізованих центрах та визначених МОЗ України закладах охорони здоров’я за єдиними стандартами та протоколами, з мінімальними витратами часу на переміщення пацієнтів.

Розроблені алгоритми відповідають аналогічним процедурам у країнах НАТО і можуть бути поширені на категорії звільнених цивільних осіб і згодом - на поранених військовослужбовців. 

Заходи з реінтеграції та постізоляційного супроводу будуть здійснювати: 

Міноборони, МВС, СБУ, УДО України та СЗРУ - щодо звільнених оборонців України, в обов’язковому порядку; 

МОЗ, Мінсоцполітики, МВС, СБУ - щодо звільнених цивільних осіб за їхньої згоди.

Довідково

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими (КШППВ) утворений 11 березня 2022 року згідно з постановою Кабінету Міністрів України №257.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів