В Україні немає обладнання для зберігання і перевезення вакцини від коронавірусу

12:18 6 грудня 2020 р.

Фото до новини

Усі вакцини, що поставляються зараз для планових щеплень, мають температурний режим зберігання +2... +6 градусів, а вакцини від коронавірусу вимагають температури -70 градусів.

Про це в бліцінтерв'ю OBOZREVATEL розповів лікар-епідеміолог, інфекціоніст Олексій Галімський, пише DailyLviv: "Такі вакцини в нас ніколи не застосовувалися. Усі вакцини, що поставляються зараз для планових щеплень, мають температурний режим зберігання +2... +6 градусів. Абсолютну більшість вакцин, які ми застосовуємо, заборонено навіть заморожувати.

За попередньо оприлюдненою Pfizer і BioNTech інформацією, їхня вакцина в режимі +2... +6 градусів може перебувати не більш ніж 5 діб, тобто безпосередньо перед використанням. Ввесь інший час – за температури -75... -80 градусів.

Такого обладнання, таких холодильників у нас немає: їх немає ані на обласних базах, ані тим більше в поліклініках на рівні сімейних лікарів. Там звичайні побутові холодильники з температурою в морозилці до -6... -12 градусів. У стаціонарних установах є холодильники для зберігання плазми крові, але і вони видають максимально -40 градусів. Промислові рефрижератори, які возять м'ясо, також не дають нижчу температуру.

У регіонах точно ніде немає холодильників із температурою -75 градусів. Що стосується Києва, то я не чув, щоб і тут були такі.

Тому перша проблема – вирішення питання логістики. Це ж не тільки зберігання вакцини за -75 градусів. Її потрібно ще й перевезти за такої температури. Тобто потрібна спецтехніка для транспортування.

Як альтернативу для зберігання компанія-виробник пропонує використовувати спеціальні контейнери, які потрібно поповнювати сухим льодом. Як відомо, сухий лід – це твердий вуглекислий газ, який випаровується за -78,5 градусів, минаючи рідку фазу.

Такий варіант зберігання також не дешевий – бо потрібне постійне поповнення запасів сухого льоду, а для зберігання необхідні приміщення з інтенсивною вентиляцією. Таких у лікувальних установах у нас не передбачено. Під час використання такої технології зберігання вакцини виникає ризик обмороження й отруєнь вуглекислим газом медперсоналу, зокрема фатальних".

Скільки вакцини від коронавірусу прибуде в Україну у березні-квітні

Facebook буде видаляти дезінформацію про вакцину від коронавірусу

Вартість вакцин від COVID-19 у ЄС від 5 до 60 євро: від векторних до хайтеківських

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів