Українців посадять на російські вакцини без GMP-сертифікату

13:17 8 жовтня 2013 р.

43% вакцин, які використовують для щеплення українців, не мають GMP-сертифікату якості. Його немає у 12 вакцин, які використовують зараз для щеплення у рамках національного календаря щеплень.

43% вакцин, які використовують для щеплення українців, не мають GMP-сертифікату якості. Про це повідомив член Тимчасової слідчої комісії парламенту з питань розслідування фактів порушення законодавства при здійсненні державних закупівель, неефективного використання державних коштів та зловживань службовим становищем з боку посадових осіб Міністерства охорони здоров'я Павло Петренко під час круглого столу «Чи ефективно в Україні організований контроль за якістю та реєстрація імунобіологічних препаратів?» у понеділок, 7 жовтня. За словами Павла Петренка, наразі GMP-сертифікату немає у 12 вакцин, які використовують для щеплення у рамках національного календаря щеплень.

«Україна декларує необхідність запровадження європейських стандартів якості у медичній сфері. Але чомусь профільне міністерство, яке повинно було б забезпечувати саме якість і безпеку лікарських засобів для українців, робить те, що може загрожувати здоров'ю та життю українців – пропонують скасувати GMP-сертифікацію вакцин», - зазначив Павло Петренко.

За словами народного депутата, у міністерстві стверджують, нібито низка імунобіологічних препаратів російського виробництва, через які пропонується скасувати GMP-сертифікацію, не мають аналогів в інших країнах. Тобто у разі застосування до всіх без виключення вакцин GMP–стандартів Україна ризикує залишитися взагалі без певних препаратів. «Однак постає питання: невже у США та Європі не щеплюють від тих хвороб, що й в Україні? Чи невже тільки російські препарати підходять для наших громадян?», - сказав він.

«Насправді таким чином фактично лобіюються інтереси окремих приватних компаній, які мають стосунок до посадовців міністерства. Якби вакцини були якісними і від них не помирали діти - питань не було б. Проте нині відбувається економія за рахунок якості, чого аж ніяк не має бути», - підкреслив Павло Петренко.

За словами голови ТСК з розслідування діяльності МОЗ, народного депутата від фракції «Батьківщина» Анатолія Диріва, лише торік від неякісних вакцин померли близько 40 українців: «Проте МОЗ жодним чином не відреагувало на таку високу смертність українців. Більш того, міністерство й далі продовжує нав'язувати сумнівні вакцини». Депутата повідомив, що ТСК звернулася до Миколи Азарова з вимогою не допустити відміну GMP-стандартів для вакцин.

«В Україні необхідно популяризувати вакцинування, проте якісними препаратами. Нині в країні є прихована епідемія кору та краснухи. А це проблема національного масштабу, яку необхідно вирішувати якнайшвидше та безпечним для здоров’я українців методами», - наголосив Анатолій Дирів.

Павло Петренко додав, що в разі, якщо російські виробники вакцин не в змозі гарантувати українцям, що їхні препарати виготовлені згідно зі світовими умовами виробництва, тоді Україні необхідно переходити на використання перевірених та безпечних препаратів європейського виробництва.

 Про це повідомив сайт ВО "Батьківщина".

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів