У центрах лікування болю у Львові допомогли 500 пацієнтам. Як це працює

16:09 22 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Більшість з них – захисники, які втратили кінцівки на війні або отримали інші важкі поранення.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

Львівські лікарі допомогли позбутися хронічного болю понад 500 пацієнтам. Більшість з них – захисники, які втратили кінцівки на війні або отримали інші важкі поранення. Аби збільшити можливості такої допомоги, триває збір коштів на створення центрів лікування болю у трьох лікарнях екосистеми UNBROKEN, які стануть надією на життя без болю для тисяч українців.

31-річний Олександр Рясний з прифронтового Оріхова, що на Запоріжжі, захищає Україну від самого початку війни. Спершу АТО, потім ООС і опісля – повномасштабне вторгнення. Рік тому під час артилерійського обстрілу українських позицій Олександр отримав важке поранення стегна, втратив ногу та 2 л крові.

Після кількох тижнів в реанімації на межі життя та смерті на подальше лікування, реабілітацію і протезування захисника скерували до центру UNBROKEN. Відновлення Олександра сильно ускладнював больовий синдром у спині. Чоловік не міг виконувати всі необхідні вправи для реабілітації та відповідно – повноцінно користуватись протезом. Спеціалісти почали шукати причину постійного болю. Виявилося, що його зумовлює проблема з суглобами хребта.

«Хронічний біль, що пов’язаний із фасетними суглобами, стає серйозною проблемою в Україні. Оскільки пацієнти, які втрачають кінцівки і починають користуватися протезами, під час реабілітації стикаються з перевантаженням однієї сторони тіла. Це призводить до дегенерації одного з фасадних суглобів, що сполучає хребці, і викликає біль в попереку. Цей біль відчувається як тупий, ниючий, який посилюється та загострюється під час фізичних навантажень, зокрема – під час занять з фізичним терапевтом. У спокої він стає менш інтенсивним, але залишається ниючим», - розповідає керівник центру болю Роман Смолинець.

Олександру виконали інтервенційну блокаду фасетних суглобів під рентген-контролем. Ефект від процедури тривав 2,5 місяці. Новим рішенням проблеми пацієнта стала радіочастотна абляція. Цей метод боротьби з хронічним болем передбачає введення спеціальних голок і електродів у зону проекції фасетних суглобів, де під рентгенівським контролем обробляють нервове закінчення при температурі 80 градусів. Таким чином, кінцеві ділянки нервових волокон, які і передають больові імпульси з епіцентру до мозку, фактично «випалюються» під дією термоураження.

Радіочастотна абляція відзначається високою точністю, безпекою та можливістю амбулаторного лікування. У Олександра ця процедура тривала близько 30 хвилин, і одразу після неї він відчув значне полегшення.

За чотири місяці після процедури радіочастотної абляції Олександр повернувся у стрій – до свої бригади. Саме радіочастотна абляція значно прискорила процес реабілітації, оскільки «забрала» больовий синдром і дала змогу проводити вправи високої фізичної інтенсивності.

UNBROKEN Foundation та Благодійна платформа dobro.ua запустили кампанію зі збору коштів для проєкту «Герої без болю». Мета – зібрати 66,5 млн гривень на створення центрів лікування болю у лікарнях Першого медоб’єднання Львова, на базі яких і розбудовано екосистему UNBROKEN. Ці центри стануть надією на життя без болю для десятків тисяч українців.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів