У піхві дитини лікарі львівського ОХМАТДИТу знайшли п'ять сторонніх речей

15:22 19 липня 2024 р.

Фото до новини

Все почалось з того, що у 5-річної дівчинки зʼявились кровʼянисті виділення.

Про це інформує Центр дитячої медицини, лікарні ОХМАТДИТ, пише DailyLviv.com.

Лікарі Центру надали допомогу 5-річній дівчинці, у якої понад місяць були кров'янисті виділення.

Як розповідають у медзакладі, Тетяні (імʼя змінене) - 5 років. Все почалось з того, що у дівчинки зʼявились кровʼянисті виділення. Тоді мама дитини звернулась за місцем проживання до дитячого гінеколога. Передчасного статевого дозрівання лікар не діагностував, тому, зі слів мами, призначили лікування від гострого вульвіту. Це запалення слизової оболонки зовнішніх статевих органів.

Однак, після тижня лікування покращення стану не спостерігалося. Тоді схвильована мама звернулась до гінеколога у приватну установу, де теж сказали, що це гострий вульвіт і продовжували лікувати дівчинку ще три тижні. Динаміка лікування була негативною, ба більше, з'явились нові симптоми: неприємний запах, який посилювався і не проходив після миття. Зміна препаратів результату теж не давали. Тож лікар порадила зробити дівчинці кольпоскопію (сучасний метод огляду піхви та шийки матки під мікроскопом).

Тоді мама дитини звернулась по допомогу до лікарів Центру дитячої медицини, лікарні “Охматдит”.

Під час огляду лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку запідозрила, що у піхві присутні сторонні речі. Лікарі намагались знайти підхід до дитини та розпитати деталі. Однак, дівчинка на питання медиків не відповідала. 

Тож команда лікарів у складі хірургів та гінеколога вирішила провести діагностичну процедуру - вагіноскопію та видалити ці сторонні тіла. Під час втручання виявили у піхві дівчинки — частину зубочистки, шматок вати, деталь від іграшки, шматок паперу та гілочку з дерева.

“Виходить, що дівчинка систематично щось запихала собі у піхву. Ймовірно, це трапилось, коли вона знайомилась зі своїми статевими органами. Наслідки після такого випадку вже є, під час вагіноскопії ми візуалізували, що слизова оболонки піхви дуже пошкоджена, вкрита множинними дрібними виразками. Власне, ті ерозії і кровили. Частинка зубочистки у деяких місцях теж пошкодила піхву. Відтак, зараз триває процес лікування, адже слизова має відновитись. Ми локалізували запальний процес та лікуємо”, - розповіла гінеколог нашого Центру Наталія Козак.

З часом слизова відновиться, кажуть лікарі, але на це треба час. Надалі із дитиною буде працювати також психолог аби випадок не повторився.

“Що важливо, дівчинка не скаржилась на біль. Однак, при таких ерозіях біль точно була, адже піхва добре іннервується. Тобто, її це боліло, але вона не наважувалась розповідати про це нікому”, - додала гінеколог. 

Якби у такому випадку втручання зробити невчасно, наслідки могли б бути ще гіршими — можливе утворення пролежнів та перфорацій. Простими словами, могла утворитись дірка. Тоді такі речі треба лікувати хірургічним шляхом.

“Запальний процес міг поширитись на внутрішні статеві органи і як би відреагувала репродуктивна система на таке хронічне, тривале запалення у дорослому віці, ми можемо лиш здогадуватись.”, - додає Наталія Козак. 

Лікарі просять батьків пильно слідкувати за поведінкою своїх дітей, запитувати будь-які деталі та вчасно пояснювати усі аспекти сексуального виховання. 

Фундамент сексуального виховання закладається у віці 3-ох років, коли дитина вже усвідомила свою приналежність до певної статі та проявляє зацікавленість до своїх геніталій (починає роздивлятися у дзеркало, торкатися, словом, досліджувати).

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів