У Львові відкрили для поранених бійців першу в Україні ерготерапевтичну кімнату (відео, оновлено)

23:24 1 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: zsu-info.com

У військово-медичному клінічному центрі відкрили також майстерню, в якій обслуговують інвалідні візки.

1 червня у львівському Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону відкрито першу в Україні ерготерапевтичну кімнату зі спеціалізованим реабілітаційним обладнанням та візкову майстерню для обслуговування та ремонту інвалідних візків. Кошти на це виділені з Трастового фонду НАТО.

На церемонії були присутні представники програм НАТО в Україні та керівництво Військово-медичного департаменту міністерства оборони України. Представник НАТО Рене Рой зазначив, що під орудою їх організації понад 30 трастових фондів. Але фонд медичної реабілітації для українських бійців вони вважають одним з найважливіших своїх проектів у плані впливу на життя людей. Тому одним з бенефіціарів коштів фонду НАТО обрано військовий госпіталь у Львові, адже установа спеціалізується на лікуванні та реабілітації пацієнтів із важкими спинальними травмами.

А фізіотерапевт Юлія Амеліна розповіла: «Пацієнти відділення із різними функціональними можливостями тут, зокрема, вчаться використовувати адаптовану кухню, здобувати навички того, як вони будуть діяти вдома у повсякденному житті, використовуючи додаткові засоби і адаптовані способи виконання дій, будуть здійснювати самообслуговування, вести активний незалежний спосіб життя. При різних ураженнях ерготерапія допомагає людям в усьому, чим вони займаються від першої хвилини, як прокидаються зранку, до того моменту, коли засинають».

Один з тих, хто раніше відвідував заняття з ерготерапії під час реабілітації – колишній боєць 128-ї бригади Вадим Свириденко. Під час виходу з-під Дебальцевого він чотири доби пролежав поранений у снігу. Потім – полон. Як наслідок – ампутація рук та ніг. Втім, Вадим не втратив віри у власні можливості. Почав лікування в Україні, згодом, за реабілітаційною програмою армії США вісім місяців провів у Сполучених Штатах у госпіталі штату Меріленд. Вадим Свириденко зараз вільно переміщується без візка і повністю обслуговує себе у побуті.

Боєць розповів: «Я сьогодні прийшов до львівського госпіталю, аби показати хлопцям, що жити повним життям можливо і потрібно. Так, це дуже велика праця і боротьба. Завдяки програмі Пентагону у мене зараз по 5 видів протезів для рук і ніг. Я можу бігати і навіть штангу піднімати. Зараз розглядаю можливість, аби ділитись власним досвідом у якості реабілітолога в одному з наших госпіталів».

У візковій майстерні параолімпійський чемпіон із паверліфтингу Павло Козак допомагатиме у налаштуванні візків для спинальних пацієнтів, учасників АТО, щоб вони могли у подальшому активно користуватись ними у повсякденному житті. Павло Козак розповів: «Завдяки такій майстерні візок можна підігнати під пацієнта за час він однієї до восьми годин. Тут у госпіталі це буде робити легше, адже поки виконується робота, пацієнт може відпочити у палаті. Звичайно, за кордоном справа з візками більш налагоджена. Параметри візочника знімає комп’ютер. Відтак, кожен візок виготовляється максимально зручним. У нас поки що використовують типові візки, по розмірах. А от для людей із зростом понад 190 сантиметрів, або більшою вагою, візки однозначно треба робити на замовлення і чекати цього не один місяць»

Трастовий фонд, який здійснює допомогу пораненим українським бійцям засновано за підсумками Уельського саміту НАТО у 2014 році. Його учасники – 11 держав під орудою Болгарії, серед яких США, Нідерланди, Японія, Швеція, Литва, Угорщина, Туреччина тощо.

Практична фаза реалізації проекту, з бюджетом 2,25 мільйонів євро, розрахована на два роки і розпочалась на початку 2016 року, після досягнення порогового рівня наповнення Трастового фонду добровільними внесками. За цей період у рамках проекту вдалося вже реалізувати цілий пакет різних ініціатив. Зокрема, це закупівля та встановлення реабілітаційного обладнання у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону на загальну суму в 40 тисяч євро.

Завершується навчання 11 травмованих учасників АТО на курсах підготовки водіїв категорії «В» у Львівському міжрегіональному центрі соціально-трудової, професійної та медичної реабілітації інвалідів під егідою Мінсоцполітики. Також надано допомогу в реабілітації 13 військовослужбовців (в рамках немонетарного внеску США), профінансовано 6 візитів українських фахівців до медичних центрів країн-членів НАТО, проведено та фінансово підтримано проведення 17 заходів (конференцій/лекцій/тренінгів), якими охоплено понад 1500 українських фахівців медичного сектора та неурядових організації.

У рамках співпраці з Японією розпочато процедуру закупівлі модульного тренувального басейну вартістю 72 тисячі євро для Харківського інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності.

Загальна допомога львівському Військово-медичному клінічному центру у рамках проекту Трастового Фонду НАТО з медичної реабілітації складатиме близько 75 тисяч євро.

Про це повідомили сьогодні, 1 червня, на військово-інформаційному порталі «ЗСУ інфо». Натомість тележурналісти розповіли в середу:«У Львові на базі військово-медичного клінічного центру відкрили першу в Україні ерготерапевтичну кімнату. У ній люди з інвалідністю (переважно ті, хто на візках) навчаються користуватися побутовими речами. Також у центрі відкрили майстерню, в якій обслуговують інвалідні візки. Усе – це на гроші НАТО для українських бійців, трамованих в АТО».

Про це повідомили сьогодні, 1 червня, на Першому національному телеканалі. Подробиці – в його відеосюжеті:

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів