У Львові відкрили навчальний батальйонний медпункт

12:45 25 квітня 2019 р.

Фото до новини


Фото: mil.gov.ua

У Львові презентували на кафедрі медицини катастроф та військової медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького медичний пункт батальйону, створений із навчальною метою.

Про це повідомили в четвер, 25 квітня, в прес-службі міністерства оборони України, де також розповіли: «Медичний пункт батальйону – підрозділ медичної служби первинної ланки, завданням якого є переміщення за бойовими порядками батальйону і здійснення розшуку і збору поранених, вивезення їх з поля бою, надання пораненим і хворим першої медичної і долікарської допомоги, підготовка їх до подальшої евакуації. Крім того, проведення в батальйоні санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів, заходів медичної служби щодо захисту особового складу батальйону від зброї масового ураження».

«За словами викладачів кафедри, організація такого навчального місця у цивільному навчальному закладі – вимога часу. Це пов’язано із проведенням реформування медичної служби Збройних Сил України та усіх її ланок. Зокрема, планується введення посади начальника медичного пункту батальйону – лікаря загальної практик», – поінформували також у військовому відомстві.

«За штатною структурою медпунктом батальйону керує фельдшер. Відповідно, якщо зміни відбудуться, то МПБ зможе надавати кваліфіковану першу лікарську допомогу. Таким чином, скорочується термін надання медичної допомоги на полі бою саме лікарем, і як результат, кращі перспективи надання медичної допомоги пораненим та хворим. У зв’язку з цим, виникає необхідність розширення оснащення МПБ для надання саме лікарської медичної допомоги», – розповіли також у військовому відомстві.

«Наразі організаційно-штатна структура МПБ нового зразка ще не затверджена, але існує необхідність навчання майбутніх офіцерів медичної служби для роботи в нових умовах та на сучасному обладнанні. До того ж, практика свідчить, що випускники медичних ВНЗ, зазвичай, готові до роботи у цивільних клініках», – повідомили також у військовому відомстві.

«Утім, лікарям обов’язково потрібна фахова підготовка до роботи у військових структурах. І на цьому навчальному місці, а також у спеціалізованих навчальних аудиторіях, студенти-медики мають змогу вивчити, чим займається кожна посадова особа медпункту батальйону, оснащення, техніку та можливості МПБ тощо», – поінформували також у військовому відомстві.

«Крім того, в умовах наближених до реальних, кожен студент може на практиці відпрацювати десятки різних ситуацій, пов’язаних із медичним забезпеченням особового складу у бойових ситуаціях. Ініціатива створення цього навчального об’єкту належить офіцеру запасу, заступнику завідувача кафедри полковнику медичної служби Сергію Петруку», – розповіли також у військовому відомстві.

Полковник медичної служби Сергій Петрук зазначив: «У підготовці наших студентів, які після завершення навчання отримують офіцерське звання, головним аспектом є адаптація їх роботи до медичних стандартів армій країн НАТО. Ми використовуємо досвід наших колег, які виконували завдання в АТО/ООС. Крім того, навчально-матеріальну базу для створення МПБ ми отримали від Міністерства оборони. Серед 14 спеціалізованих кафедр у медичних університетах України, подібний навчальний об’єкт нині відкрито лише у Львові».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів