У буферній зоні ЄС на Львівщині літаки АН-2 закінчують розкидати вакцини від сказу

15:31 11 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Заховайте-прикривайте голови і автомобілі, якщо потрапите у зону розкидання вакцин. Коли вакцина, запакована у форму сірникових коробок, впаде з висоти 100-200 метрів на автомобіль, лобове шкло може тріснути.

У неділю, 13 жовтня, на Львівщині, у буферній 70-кілометровій зоні з ЄС, планують  закінчити «повітряну» вакцинацію диких звірів від сказу. Про це «Щоденному Львову» повідомив начальник відділу забезпечення протиепізоотичних заходів головного управління ветеринарної медицини у Львівській області Михайло Демчишин.

Вакцинацію диких звірів від сказу, за словами Михайла Демчишина, розпочали у вівторок, 8 жовтня. Авіарозкладання вакцин (тобто скидання їх з літаків АН-2) уже зроблено у Старосамбірському, Сколівському, Турківському, Дрогобицькому, Пустомитівському районах. До кінця тижня вакцини буде розкинуто також у Радехівському, Кам’янка-Бузькому, Городоцькому і Жовківському районах. Вакцини розкидають два літаки АН-2, які замовлено в обласному Миколаєві. Графік польотів: з 9.00-10.00 до 12.00-13.00, а потім – з 14.00 до 17.00. Один літак бере на борт 60 ящиків вакцини, в яких є 19 200 доз. 

«Вакцина має вигляд двох сірникових коробок. Згори вони покриті м’ясо-кістковим борошном, яке приваблює звірів – переважно лисів, котрі є найбільшими носіями сказу. Усередині «сірникових коробок» - блістер з самою вакциною. Звір її прокусує і в такий спосіб вакцинується. Виробник препарату, що витримує температуру від – 30 до + 40 градусів,– вітчизняний. Це підприємство розташоване у Броварах», - повідомив Михайло Демчишин.

Механізм дії вакцини такий: якщо лис хворий, то він гине від вакцини, якщо - здоровий, то отримує імунітет від хвороби. Для кабанів чи козуль, які випадково з’їдять вакцину, шкоди не буде, запевнив п. Демчишин. Єдина небезпека, коли вакцина впаде з висоти 100-200 метрів на лобове шкло автомобіля – воно може тріснути. 

Це вже третя кампанія з вакцинації диких звірів від сказу, яка відбувається в рамках українсько-польського проекту. Наступного року повітряною вакцинацією заплановано охопити всю Львівську область.

У Луганській, Полтавській, Сумській та інших областях України, які не мають партнерів у ЄС,  така вакцинація відбувається вручну, повідомив Михайло Демчишин. 

Тобто, вакцини розносять-розкидають люди. Важко уявити, як їм вдається потрапити у всі лісові нетрі…

Про вакцинацію лісових тварин у відеопрограмі Львівського прес-клубу розповідав Роман Сімонов, директор Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини. "Щоденний Львів" також писав про це у матеріалі "У 70-кілометровій зоні між Україною і ЄС літаки розкидатимуть вакцину від сказу".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів