У 8-ій міській лікарні Львова розповіли міністру про страх перед коронавірусом

15:08 22 червня 2020 р.

Фото до новини

Сьогодні під час робочого візиту на Львівщину, міністр охорони здоров’я України Максим Степанов поспілкувався з медичними працівниками 8-ї міської клінічної лікарні Львова, яка в умовах пандемії надає допомогу хворим на коронавірус і з підозрою на цю недугу.

Під час розмови міністр запевнив, що буде змінено принцип фінансування за пакетами COVID-19, й уже з вересня медикам підвищать заробітну плату. Міністру охорони здоров’я розповіли, що зараз у 8-мій міській клінічній лікарні на лікуванні перебуває 86 хворих, з яких у 44 — коронавірус підтверджений (в інших — поки підозра на цю недугу). У реанімації - 6 осіб, з яких 3 — на керованому диханні та 3 — на неінвазивному апараті ШВЛ.

Як запевнив Максим Степанов, міністерство планує внести корективи у фінансування пакетів допомоги за COVID-19, враховуючи проблемні питання «на місцях». Національна служба здоров’я України й надалі виплачуватиме надбавки до заробітних плат в розмірі 300% тим медикам, які надають допомогу хворим на коронавірус. Адже кількість хворих збільшується, тому з ними працюють все більше медичних працівників.

Водночас, уже з вересня медичним працівникам — лікарям, медичним сестрам та молодшому медичному персоналу, планують підвищити заробітну плату. Це під час зустрічі також озвучив міністр охорони здоров’я України.

«Мали конструктивну розмову про те, що і як функціонує, які є недоліки і що потрібно змінити. Разом з міністром були керівники Національної служби здоров’я, і власне з ними говорили про фінансування лікування хворих на коронавірус, доплати працівникам за роботу в особливих умовах. Міністр озвучив підняття зарплати — це добрий мотивуючий фактор, і медики давно цього чекають.

Ми почали готуватися до прийому хворих на коронавірус з 16 березня, коли рішенням комісії ТЕБ і НС ми були внесені в першу лінію лікарень, які приймають хворих. Працівники мали страх, бо з тим ніхто ніколи не працював — наша лікарня не є інфекційним стаціонаром, тому ця функція нам не властива. Ми готувались, забезпечували засобами захисту, але тим не менше, це специфічна робота, тому були працівники, які звільнялись. Тому ця доплата до 300% за роботу з хворими на коронавірус є справді важливою. Зараз ця доплата йде нам від Національної служби здоров’я за пролікованих хворих. За квітень кошти ми отримали і виплатили, і у п’ятницю нам надійшли гроші за травень.

Лікування — наше. Раніше ми провели процедури закупівлі, враховуючи специфіку лікарні як хірургічного стаціонару. Але зараз все змінилося — тут більше антибіотиків, протизапальних і специфічних препаратів. Ми маємо можливість закуповувати ці препарати, Львівська міська рада регулярно виділяє нам кошти на це. Також маємо на сьогодні місячний запас засобів захисту з розрахунку на ту кількість хворих, яку можемо лікувати", — розповів Василь Обаранець, головний лікар 8-ї міської клінічної лікарні Львова.

Зараз із хворими на коронавірус у 8-мій лікарні упродовж доби працюють три бригади медиків — загалом це 70−80 осіб. Із 8 квітня в лікарні проліковано 550 хворих, з них 230 — хворі на коронавірус. За цей період в лікарні захворіли 12 медичних працівників, з яких 5 — вже одужали.

Про це повідомила пресслужба ЛМР.

"Щоденний Львів" повідомляв, що станом на сьогоднішній ранок у Львові та на Львівщині коронавірусну інфекцію виявлено у 3980 осіб. З них 674 — одужали, 114 — померли.


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів