Які пацієнти з Чернівців уже не їздять оперуватися до Львова

20:25 6 лютого 2017 р.

Фото до новини

«Київські та львівські лікарі мають суттєво більший досвід лікування такого контингенту хворих, оскільки займаються цим більше 20 років, тому нам у Чернівцях є чому у них повчитися», – каже професор Ігор Шкварковський, який за один рік зробив уже 150 ендоскопічних «операцій».

Центр ендоскопічної хірургії (для зручності скоротимо його назву до абревіатури ЦЕХ) у Чернівцях було створено у вересні 2014 року – спільним наказом Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації та Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет». Очолив цей обласний центр професор, доктор медичних наук Ігор Шкварковський. З ним розмова кореспондента «Щоденного Львова».

ЩЛ: - Коли була зроблена в чернівецькому центрі перша операція? Скільки операцій відбулося дотепер?

Ігор Шкварковський: - Формально центр був створений у 2014 році, однак свою роботу розпочав після того як ректорат БДМУ знайшов можливість і придбав сучасну ендоскопічну відеосистему Olympus evis exera II та набір необхідного ендоскопічного інструментарію. Загальна вартість обладнання становить близько 5 з половиною млн грн. Перша операція виконана 18 січня 2016 року - понад рік тому. І за цей рік уже виконано 150 ендоскпічних втручань.

ЩЛ: - На яких хворобах спеціалізується ваш центр ендоскопічної хірургії, що працює на базі обласної клінічної лікарні «Лікарня швидкої медичної допомоги-Університетська лікарня»?

Ігор Шкварковський: - Можливості сучасних ендоскопічних втручань суттєво розширені і в своїй перспективі ми прагнемо їх опанувати. Однак дотепер ми спеціалізуємося на ендоскопічному лікуванні захворювань жовчевивідних шляхів. Це – механічна жовтяниця, біліарний панкреатит, холедохолітіаз, захворювання підшлункової залози, що пов’язане з інтрапанкреатичною гіпертензією, гострий холангіт, злоякісні пухлини підшлункової залози, псевдокісти підшлункової залози, дисфункція сфінктера Одді, стеноз великого дуоденального сосочка, стриктури та стенози жовчевивідних шляхів, синдром “сліпого мішка” (синдром «сладжа» у термінальному відділі холедоха після накладання холедоходуоденального анастомозу), холедохоцеле, рак великого дуоденального соска у хворих з дуже високим ризиком оперативного лікування, біопсія панкреатичної або жовчної проток, нориці жовчевивідних протоків.

ЩЛ: - Раніше пацієнтам, які потребували такого ендоскопічного лікування, потрібно було їхати до Києва або до Львова. Чернівецький центр – аналог київського або львівського чи відрізняється чимось від них?

Ігор Шкварковський: - Створення центру ендоскопічної хірургії наблизило сучасну медичну допомогу до мешканців Чернівецької області. Вперше на Буковині почали виконувати втручання відповідно до європейських стандартів. Ми намагаємося впроваджувати медичні протоколи надання медичної допомоги в практику, що підвищує якість лікування. Київські та львівські лікарі мають суттєво більший досвід лікування такого контингенту хворих, оскільки займаються цим більше 20 років, тому нам є чому у них повчитися.

ЩЛ: - Яким чином пацієнт може потрапити у чернівецький центр ендоскопічної хірургії? На підставі яких обстежень і за чиїм скеруванням?

Ігор Шкварковський: - ЦЕХ розташований на базі ОКУ ЛШМД, яка надає невідкладну допомогу хворим області 6 днів на тиждень. Оскільки більшість захворювань, лікуванням яких ми займаємось, належать до категорії ургентних станів, то проблем з госпіталізацією немає. Крім того, ми ведемо інформаційну роботу з лікарями поліклінік про сучасні можливості лікування такої патології.

ЩЛ: - Яка “географія” прооперованих пацієнтів у чернівецькому центрі? Можете вже описати середньостатистичний портрет хворого? Вік, стать, професія, шкідливі звички….

Ігор Шкварковський: - Сьогодні до нас звертаються хворі з Чернівецької області. Створити середньостатистичний портрет хворого, мабуть, важко, оскільки вікові межі пацієнтів коливаються від 27 до 91 року. Жінки хворіють дещо частіше, ніж чоловіки: приблизно 80 до 60. А залежність захворювань жовчевивідних шляхів від професії не доведена.

ЩЛ: - З погляду пацієнта піти на ендоскопічну операцію – це те саме, що, як кажуть, “проковтнути шланг”. А скільки часу хворий перебуває у центрі після такої операції без розтину?

Ігор Шкварковський: - Одну добу зазвичай. Для переважної більшості пацієнтів немає потреби перебувати довше під наглядом лікарів у стаціонарі. Звісно, що ендоскопічна хірургія – найменш травматична для хворих.

ЩЛ: - Чи плануєте у центрі розширювати ендоскопічну хірургію на інші органи людського тіла?

Ігор Шкварковський: - Ендоскопічні методи лікування посідають лідируючу позицію в зупинці шлунково-кишкових кровотеч – як варикозного, так і виразкового генезу. Безперечно, нам слід впровадити такі методики і в нашому центрі. Крім того, в економічно розвинутих країнах, де є страхова медицина, пацієнти зобов’язані проходити регулярні обстеження, що дозволяє виявляти новоутворення органів травлення на ранніх стадія і це відкриває можливості їх ендоскопічного видалення.

ЩЛ: - Який план майбутнього розвитку центру?

Ігор Шкварковський: - Невід’ємною складовою ендоскопічних втручань є використання сучасного рентгенологічного обладнання, що дозволяє верифікувати патологічні зміни в органах, недосяжних візуальному контролю, і визначити правильну тактику лікування. Рентгенапарат, який ми використовуємо, не найліпший. Наступним кроком розвитку центру може стати придбання обладнання для ендоскопічної холедохоскопії в поєднанні з контактною лазерною літотрепсією, однак на це потрібні чималі кошти.

ЩЛ: - Дякуємо Вам за інтерв’ю.

Записав Роман Федеркевич.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів