Степанов просить США розглянути Україну як пріоритетного кандидата на отримання вакцин в "режимі тестування та використання у НС"

14:01 8 грудня 2020 р.

Фото до новини

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов попросив тимчасово повірену у справах США в Україні Крістіну Квін допомогти з поставками вакцин проти Covid-19 до України.

Про це інформує BBC, пише DailyLviv.

Він просить розглянути Україну як потенційного пріоритетного кандидата на отримання вакцин в "режимі тестування та використання у надзвичайних ситуаціях".

За його словами, Україна перебуває у надскладних умовах через російську агресію на Сході.

"Найближчі два тижні ми підпишемо договори про постачання вакцини проти Covid-19 з деякими компаніями-виробниками. Проте, це не гарантує отримання Україною вакцин у найближчі місяці, адже перша вироблена партія вакцин буде закривати потреби GAVI COVAX", — заявив міністр.

Зі свого боку Крістіна Квін запевнила, що зробить все можливе, щоб Україна отримала вакцини проти Covid-19 у найкоротші терміни.

Окрім того, вона пообіцяла допомогти МОЗ напрацювати план дій з логістики та планів вакцинації.

Минулого тижня Україна підписала технічні документи з альянсом GAVI COVAX щодо поставки вакцин проти Covid-19 в Україну.

Ці вакцини будуть призначатися для груп ризику в Україні. Це медпрацівники, військові, літні люди з супутніми хворобами, освітяни.

У МОЗ сподіваються на перші партії вакцин від COVAX навесні 2021 року.

Також Україна веде перемовини з різними виробниками вакцин, щоб закупити їх для вакцинації решти населення України. Проте про стан цих переговорів і про те, на яку кількість доз можна розраховувати, невідомо.

Орієнтовно масову вакцинацію населення проти коронавірусу можуть почати восени 2021 року. Але цей сценарій є дуже оптимістичним.

Тим часом, Велика Британія вже почала кампанію з вакцинації. 8 грудня першу вакцину отримала 90-річна мешканка Британії.

США і країни ЄС планують почати вакцинацію до кінця 2020 року.

Перша щеплена у світі вакциною Pfizer: названо ім'я

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів