Скажений кіт покусав на Львівщині п'ятьох людей (відео, оновлено)

00:10 14 січня 2016 р.

Фото до новини


Фото: скріншот з «YouTube»

Потерпілі звернулися до районної лікарні, але виявилося, що вакцини там немає.

У містечку Буськ на Львівщині кіт покусав п'ятьох мешканців. У тварини виявили сказ, тож інфікованих людей забрали до лікарні. Та виявилось, що у медичному закладі немає вакцини, як і по всій Україні.

На Різдво кіт Вася кудись зник, а за день повернувся і без жодного приводу кинувся на одну жінку. Далі від дивної поведінки кота постраждала його власниця.

Загалом Вася покусав п'ятьох людей. Зрештою оскаженілого кота зловив один із мешканців містечка і зачинив у клітці.

Тварина не прожила і кількох годин. Ветеринари ж підтвердили у Васі сказ. А всі, кого він кусав, потребують негайної вакцинації.

Лікар Андрій Курій пояснив: «Збудник сказу проникає до мозку, виникає боязнь світла та води, і людина помирає від зупинки серця».

Люди звернулися до районної лікарні, але виявилося, що вакцини там немає. В Україні зареєстрований препарат французького виробника. Але купити його у нашій державі неможливо ще із липня минулого року.

Позаштатний епідеміолог департаменту охорони здоров’я Наталія Тімко розповіла: «Раніше міністерство охорони здоров'я централізовано закуповувало цю вакцину і робило її розподіл всією територією України. Наразі ми цього препарату не маєм»,

Шокованих пацієнтів врятував родич Василь. По Вакцину поїхав до Варшави, де чекав на неї три доби. Люди витягнули гроші із власної кишені, адже одна ампула коштує 40 євро.

Та кожному треба зробити по шість щеплень, тому по вакцину доведеться їхати знову. А допоки в Україні немає ліків, люди певні: чергове зараження дуже ймовірне. У двори часто заходять лисиці із лісу.

Після інфікування сказом п'ятьох людей у Буську таки забили на сполох: там розпочали термінову вакцинацію усіх домашніх тварин. Про це повідомили сьогодні, 13 січня, на «Телеканалі новин «24». Тележурналісти розповіли також у середу:

!Із минулої суботи на лікарняних ліжках перебувають п'ятеро людей, яких покусав скажений кіт. Вакцини для потерпілих у шпиталях немає. Потерпіла Марія Кучинська розповіла: «Я заходжу в літню кухню, а він за мною і одразу за ногу. Я його руками не рухала, тільки махала ногами щоб впустив і кричала: Вася, що ти робиш». 

Тварина мешкала в неї чотири роки. Кіт був домашнім і лагідним, аж раптом оскаженів. Крім господарки, покусав ще свекруху та сусідів. Нині всі жертви скаженої тварини лежать в одній палаті у Буській центральній лікарні.

Кота впіймали та посадили в клітку. Наступного дня він помер. Тіло віддали на експертизу. Ветеринари підтвердили наявність сказу. Після цього постраждалі звернулися до місцевої лікарні. Там на них чекала нова проблема.

Медики пояснили, що вакцини в Україні немає. Життєво необхідні ліки порадили шукати в Польщі. Родич потерпілої Василь Вовк розповів: «Ми перетнули кордон, зайшли в першу аптеку. Там сказали, що все не так просто: вакцини немає, її треба замовляти, чекати добу. Ампула коштує 40 євро».

На всіх постраждалих довелося витратити 600 євро. Люди обурені, бо їх залишили сам на сам із бідою. У міністерстві охорони здоров'я дефіцит вакцин підтверджують. Там кажуть, що регіони забезпечені ними лише на 60%, а потреби зростають. Наразі у профільному відомстві займаються перерозподілом препаратів поміж регіонами, враховуючи ситуацію в кожному з них.

Тепер у районі, де заразився кіт, ветеринари проводять вакцинацію домашніх тварин. Однак 100-відсоткової гарантії це не дає, бо не всіх тварин вдається обробити. Медики нагадують: якщо вас укусила тварина, яка дивно поводиться, слід негайно промити рану розчином господарського мила та перекисом водню. І звертатися до лікарні, сподіваючись, що потрібна вакцина там усе ж таки буде.

Минулого жовтня у Кіровограді скажений кіт покусав одинадцятьох людей. А на початку вересня карантин через можливість епідемії сказу вводили у Харкові. Там причиною небезпеки стало заражене кошеня».

Про це повідомили 13 січня в «Телевізійній службі новин» каналу «1+1».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів