Розрідження крові може зменшити смертність від коронавірусу

08:17 22 квітня 2020 р.

Фото до новини

У багатьох випадках інфікованих Covid-19 можна врятувати за допомогою звичайних препаратів, які розріджують кров.

"Вважається, що Covid-19 - це захворювання легенів, що викликається коронавірусом Sars-CoV-2. Проте нові дані свідчать про те, що такий погляд занадто поверхневий. Важкого перебігу хвороби і навіть смертельного результату у багатьох випадках, ймовірно, можна було б уникнути за допомогою звичайної профілактики тромбозу", - повідомляє швейцарське видання Tages-Anzeiger.

"Про це свідчать відразу дві публікації медиків з Університетського госпіталю Цюріха (USZ). Команда медиків під керівництвом Нільса Кухера, директора клініки ангіології, проаналізувала дані 388 пацієнтів з Covid-19, які в лютому і березні проходили лікування в Університетському госпіталі Мілана. Учені виявили, що серед пацієнтів, які проходили відповідне обстеження, майже кожен третій страждав тромбоемболією легеневої артерії. У половини з них вона проявлялася впродовж перших 24 годин. Емболія легеневої артерії виникала у пацієнтів ще вдома і тому їх госпіталізували. Дослідження було опубліковане в науковому журналі Thrombosis Research Journal", - передає видання Tages-Anzeiger.

"Ми припускаємо, що емболія легеневої артерії грає велику роль у важкому протіканні Covid-19 і смертельному результаті", - говорить Кухер. За його словами, у багатьох випадках цього можна було б уникнути за допомогою звичайних препаратів, які розріджують кров. У лікарнях така профілактика тромбозів є звичайною мірою при лікуванні пацієнтів з Covid-19. Проте це не торкається інфікованих людей, що перебувають на карантині вдома".

"У венах нижніх кінцівок утворюються кров'яні згустки, які потрапляють в легеневі вени і там можуть спричинити закупорювання судин. "У результаті тиск у серці стає настільки великим, що миттєво розвивається судинна недостатність і потім серцева недостатність", - пояснює Кухер. 

Думку Кухера підтверджують інші дослідження з Китаю і Нідердандах, а також повідомлення ЗМІ. Як пише німецьке видання Der Tagesspiegel, про "незвично високе число тромбозів і випадків емболії легеневої артерії" повідомляє Клаус Пюшель, директор Гамбурзького інституту судової медицини при Університетській клініці Епендорфа.

Висновок Кухера підтримує і друге дослідження, проведене Університетським госпіталем і опубліковане в науковому журналі The Lancet. Згідно з ним у пацієнтів, що померли з Covid-19, були запалені не лише легені, але і судини по всьому тілу в різних органах.

Covid-19 y CША лікують через телемедицину.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів