«Проти опіків» дітей: бостонсько-львівський досвід дійшов до Києва

08:44 24 січня 2018 р.

Американські хірурги в Україні.

Американські хірурги в Україні.
Фото: ЗІК

Завтра у Києві відбудеться засідання «круглого столу» на тему «Шляхи зниження дитячого травматизму від опікової травми. Міжнародний та вітчизняний досвід - вчимося разом», який організовує Комітет з питань охорони здоров’я Верховної Ради. Найтісніше міжнародний і вітчизняний досвід у цій загальнодержавній справі впродовж останніх п'яти років переплелися у Львові завдяки реалізації на Львівщині американсько-українського проекту «Проти опіків».


Відео: ТСН

За статистикою, опіки - найпоширеніший вид дитячого травматизму в Україні. А майже 90% опікових травм дітей у віці від 1 до 5 років стаються в домашніх умовах через необачність поводження з гарячими рідинами на кухні - з вини батьків. Медичні заклади в Україні не мають необхідних інфраструктури і коштів, щоб проводити обов'язкові багатоетапні пластичні оперативні втручання впродовж усього життя постраждалих, що зазнали в дитинстві опіків 2-3 ступенів. До прикладу, лише тримісячне лікування від важких опіків однієї дитини в стаціонарі у США коштує один мільйон доларів. Тому для України пріоритетною є профілактика опікових травм дітей. Вона стала головною метою для американсько-українського проекту "Проти опіків", що реалізується у Львівській області з 2012 року. Ініціатор і керівник цього проекту професор Гарвардської медичної школи і лікар бостонської клініки Shriners Hospitals for Burn Children Геннадій Фузайлов має надію, що бостонсько-львівський досвід за допомогою управлінців системою охорони здоров'я в Україні буде поширений на всю країну. Про це він сказав "Щоденному Львову", вирушаючи до Києва для участі у засіданні круглого столу. 

- Заходи задля зниження дитячого травматизму від опікової травми можуть стати частиною медичної реформи в Україні, - говорить професор Фузайлов. - Це - комплексне завдання. У межах нашого проекту воно сфокусоване на трьох напрямках. Перший: просвітницька робота з батьками, виховання у них культури профілактики опіків дітей. Вагітні жінки - найважливіша категорія для таких знань. Другий напрям: запровадження нових зарубіжних методик лікування опікових травм. Щороку великі групи лікарів-волонтерів зі США - учасники програми Doctors Collaborating to Help Children - безоплатно оперують у Львові десятки дітей з важкими опіковими травмами. Третій курс: гуманітарна допомога медичних закладам. Львівські лікарні отримують нові операційні столи, анестезіологічне та стерилізуюче обладнання, медпрепарати, ліжка, видатковий матеріал і багато іншого. Нещодавно до Львова з Америки надійшла дуже цінна у всіх значеннях так звана "штучна шкіра" вартістю 1,6 млн доларів. Потрібно, щоб ці три напрями роботи американсько-українського проекту були ефективно інтегровані у систему охорони здоров'я і використані нею. Я знаю, як це робиться у США. А як це зробити в Україні, дуже вірю, ми довідаємося вже 25 січня від учасників преставницького зібрання. Його рішення повинні мати великий вплив на всіх учасників боротьби з опіками дітей. 

Нагадаємо, що до участі у цьому заході Комітетом з питань охорони здоров’я Верховної Ради запрошені народні депутати України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Уповноважений Президента України з прав дитини, представники Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, регіональних управлінь (департаментів) охорони здоров’я, освіти і науки, соціального захисту населення і територіальних підрозділів ДСНС України, а також представники зарубіжних і вітчизняних громадських та благодійних організацій, фахівці, науковці, експерти, представники ЗМІ. 

"Щоденний Львів" повідомить про хід засідання круглого столу і його підсумки.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів