Прем'єр-міністр України анонсував зменшення цін на ліки

12:20 9 листопада 2016 р.

Володимир Гройсман запевнив, що уряд встановлює систему референтного ціноутворення на ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету другого типу та бронхіальної астми, що забезпечить зниження цін на лікарські засоби в Україні з 1 січня 2017 року.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив про це, відкриваючи засідання уряду у середу. Він також пояснив: «Сьогодні міністерство охорони здоров'я, виконувач обов'язків міністра, презентує рішення уряду щодо встановлення системи референтного ціноутворення. Тобто ми беремо п'ять країн: Польща, Латвія, Угорщина, Словаччина і Чехія за діючою речовиною, не за комерційною назвою препарату, а за діючою речовиною, ми встановлюємо по тих п'яти країнах середню ціну, яка в тих країнах – і в Україні ціна на ці препарати, на ці компоненти не може бути вищою, ніж середня, яку ми вирахували по тих країнах. Я думаю, що усі з цим погодяться, що це абсолютно справедливо і має привести до зниження цін на ліки».

За словами Володимира Гройсмана, система референтного ціноутворення встановлюється на ліки трьох категорій: від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету другого типу та бронхіальної астми. Прем'єр-міністр також запевнив, що уряд встановлюватиме ціну не на назви препаратів, а тільки на діючі речовини.

Володимир Гройсман зауважив: «Це означає, що десятки і сотні тисячі препаратів будуть регулюватися по такій справедливій ціні. Я переконаний, що з 1 січня ми будемо бачити процес зменшення цін на ліки по тих категоріях, про які я щойно сказав».

Прем’єр-міністр нагадав, що одне з перших рішень Уряду, яке вдалося прийняти за підтримки Верховної Ради, було проведення дерегуляції на ринку якісних ліків в Україні.

Відтак Володимир Гройсман анонсував: «Наступний крок – маємо встановити умови для того, щоб утворення ціни на ліки було справедливим. Не може так бути, що один і той же препарат, наприклад, в Польщі коштує, умовно кажучи, 50 гривень, а в Україні той самий препарат коштує 150».

Голова уряду також зазначив: «Не розумію, чому в Україні ліки на десятки або сотні відсотків дорожчі, ніж в країнах з якими ми межуємо. Це говорить тільки про те, що всі ті, хто займався ліками в країні, використовуючи монопольне становище, робили ціни не прийнятними і не чесними по відношенню до українських громадян. Ми у цьому питанні маємо поставити крапку».

Володимир Гройсман зауважив, що у цій сфері десятиріччями збагачувалися ті, хто був посередниками на фармацевтичному ринку між виробниками і споживачами. Прем’єр-міністр також зазначив, що уряд у проекті Бюджету на 2017 рік закладає півмільярда гривень на реімбурсацію ліків – відшкодування вартості ліків для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету другого типу та бронхіальної астми при амбулаторному лікуванні пацієнтів.

Прем’єр-міністр підкреслив: «Це означає, що хворі на гіпертонію, цукровий діабет ІІ типу та астму отримають державну підтримку на компенсацію вартості ліків для свого лікування і підтримки якості життя.  Це тільки перші кроки, які ми маємо зробити в глобальній реформі системи охорони здоров'я».

Про це повідомили сьогодні, 9 листопада, на Урядовому порталі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів