Новий штам коронавірусу у Великобританії може вплинути на вакцинацію від COVID-19

14:56 21 грудня 2020 р.

Фото до новини

Посольство України в Сполученому Королівстві рекомендувало громадянам України утриматися від поїздок в окремі регіони Великобританії, зокрема її столицю, через новий штам коронавірусу.

Через новий штам коронавірусу Європу охопила хвиля паніки. Країни закривають сполучення з Великобританією, де налічується понад тисячу випадків зараження мутацією COVID-19. Новий вид коронавурсної інфекції виявили ще в 5 державах. Що відомо про мутацію коронавірусу і наскільки вона небезпечна - в матеріалі РБК-Україна, пише DailyLviv.

Коронавірус типу VUI - 202012/01 передається легше, ніж раніше відомий штам. Про це повідомили в Службі охорони здоров'я Великобританії. Моделювання показало, що в регіонах країни, де циркулював новий штам, рівень інфікування виявився набагато вищим. Мутація коронавірусу у Великобританії з'явилася ще у вересні цього року, однак до середини листопада поширювалася в популяції на низькому рівні.

Британський прем'єр-міністр Борис Джонсон підтвердив виявлення генетично зміненого типу коронавірусу, який може бути на 70% заразнішим від уже відомого COVID-19.

У епідеміологів немає доказів того, що виявлений штам вірусу викликає більш важкий перебіг хвороби. Також не підтверджено, що мутація відрізняється високою летальністю. Вивчення випадків інфікування триває, тому що показник смертності є запізнілим. Його будуть відстежувати впродовж наступних кількох тижнів.

Для боротьби з поширенням мутованого вірусу фахівці рекомендують дотримувати загальних заходів епідеміологічної безпеки:

- часто мити руки;

- використовувати засоби індивідуального захисту (маски, рукавички);

- дотримувати соціальну дистанцію;

- скоротити контакти з іншими людьми.

Лабораторні дослідження нового штаму тривають. Однак на даний момент немає даних про те, що вакцина Pfizer не зможе захистити організм людини від мутованого коронавірусу.

Для діагностування захворювання залишається ефективним ПЛР-тестування. За заявою британських епідеміологів, лабораторії отримали необхідні інструкції для швидкої адаптації до нового штаму вірусу.

Крім Великобританії, випадки інфікування новим штамом інфекції зафіксовані в Данії, Нідерландах, Австралії, ПАР. Також перший випадок зараження виявили в Італії у чоловіка, який нещодавно повернувся з Британії.

У ситуації, що склалася, ВООЗ закликає європейські країни посилити підходи до контролю і запобігання поширенню вірусу.

Близько 30 держав оголосили про припинення транспортного сполучення з Великобританією через мутацію коронавірусу. Країни запроваджують обмеження на різні терміни - від 72 годин і до особливого розпорядження.

Заборону вже запровадили Франція, Австрія, Нідерланди, Болгарія, Німеччина, Ірландія, Туреччина, Саудівська Аравія, Ізраїль, Іран, Сальвадор, Колумбія, Кувейт, Бельгія, Аргентина, Марокко, Латвія, Естонія, Росія.

Швеція, Італія та Австрія готуються до заборони авіасполучення з Британією. Канада припиняє прийом рейсів із Великобританії на 72 години з 21 грудня. Польща закриває авіасполучення з півночі 22 грудня. У Греції і Чехії для прибулих з Великобританії вводиться жорсткий карантин.

Посольство України в Сполученому Королівстві рекомендувало громадянам України утриматися від поїздок в окремі регіони Великобританії, зокрема її столицю, через новий штам коронавірусу.

21 грудня надзвичайний комітет уряду Великобританії збирається на термінове засідання з питання обмеження транспортного сполучення з Королівством для ряду країн.

Посольство України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії рекомендує громадянам України тимчасово утриматися від поїздок до Лондона і південно-східної Англії, де починаючи з 20 грудня введено 4-ту категорію (Tier4) локального локдауну через поширення захворювання, спричиненого новим типом коронавірусу (2019 nCoV).

"Українцям, які вже перебувають у районах, найбільш уражених коронавірусом, рекомендується бути уважними та обережними, дотримуватися і виконувати вимоги місцевих органів влади, а також відстежувати інформацію на сайті https://tripadvisor.mfa.gov.ua/. Отримати актуальну інформацію про діючі карантинні обмеження на місцевому рівні можна на цьому урядовому сайті https://www.gov.uk/find-coronavirus-local-restrictions", - повідомляється на сторінці посольства у Facebook у понеділок.

Вчені з Військово-дослідного інституту Уолтера Ріда (штат Меріленд, США) проводять дослідження, щоб перевірити, чи має мутація коронавірусу, виявлена у Великобританії, імунітет до вакцин.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів