Нові тести у Львові допомагають виявити синдроми Дауна, Едвардса, Патау

19:27 4 жовтня 2019 р.

Фото до новини


Фото: Фото Тетяни Байбак

Про новий унікальний тест для майбутніх мам говорили у Львівському пресклубі на пресконференції на тему «В Україні став доступним унікальний аналіз для майбутніх матерів, який уже на дев’ятому тижні вагітності дозволяє переконатись у здоров’ї дитини та відсутності у неї генетичних захворювань».


Відео: Львівський пресклуб

Микола Скавронський, комерційний директор «Сінево Україна» розповідає:

- Це – унікальний генетичний тест для вагітних. Він виявляє генетичні захворювання шляхом здавання крові. Багато попередніх методів були або недоступні, або обмежені. Коштували вони дорого і тому українці не завжди могли їх собі дозволити. Ми намагалися максимально наблизити міжнародну діагностику до українських реалій. Ми зробили цей тест максимально доступним для клієнтів. Ми навмисно не заробляємо на цих тестах, лише покриваємо власні витрати.

Цей тест є неінвазивним, тобто проходить без втручання у плід. Харі Радхакришнан, директор з розвитку бізнесу NIPD Genetics виокремив дві головні переваги цього тестування: «По-перше, є можливість зменшити ризик переривання вагітності через проведення інвазивної процедури. По-друге, коли жінка отримує негативний результат на захворювання, вона може бути повністю впевненою у спокійній вагітності, адже точність сягає 99,9%. У країнах, де неінвазивні перинатальні тести (НІПТ) стали рутинними під час вагітності, кількість інвазивних впала на 20% і продовжує падати далі».

– Генетичне тестування – дуже молодий ринок. Його вік – всього 10 років. Для цих тестів потрібне дороге обладнання і реагенти, – пояснює професор Радхакришнан.

NIPD Genetics – це європейська компанія, заснована 2010 року з метою розроблення та створення генетичних тестів. Компанія розробила власну методологію тестування і перші два їхні продукти це – Veracity та VeraGene. Ці тести представлені у всій Європі, у Південній Африці, Індії і навіть у Латинській Америці. Нещодавно NIPD Genetic стала партнером холдингу «Medicover Genetics» (Швеція), до складу якого входить і «Сінево».

Головна мета «Сінево» – створити ринок таких тестів в Україні. 

Комерційний директор пояснює, що основну частину грошей дають рутинні, звичайні, тести. Лабораторії роблять майже 50 тисяч тестів щоденно.

- Маючи сталий дохід від цього, можемо розширяти портфоліо в інших сферах. Коли ми освоюємо нові тести, то розуміємо, що великий бізнес на цьому не побудуємо. Veracity та VeraGene – це соціальна програма. Якщо тести, які існували до того, коштували 500-600 євро і були доступними лише в містах-мільйонниках, то наше тестування вартує 300-350 євро. Окрім цього, «Сінево» має 255 відділень у 103 містах України», – зауважує Микола Скавронський.

Керівник відділу медичного маркетингу «Сінево Україна» Вікторія Факш розповіла про перші результати тестування.

– Уже за перший місяць впровадження цього тестування в Україні понад 100 майбутніх мамів скориставалися цією можливістю. За цей час генетичні захворювання виявили у 20 вагітних Тести допомагають виявити синдром Дауна, який стосується 1 дитини із 700 новонароджених, синдром Едвардса, синдром Патау та інші. Тест VeraGene може виключити понад 50 генетичних відхилень, – зазначає керівник відділу медичного маркетингу «Сінево Україна» Вікторія Факш, 

Також вона наголошує, що протипоказаннями є сурогатне материнство, пересадження органів та переливання крові. Вікових обмежень немає. 

Тести виконують в лабораторії у Мюнхені. Микола Скавронський наголосив, що різниці в якості аналізів, які надходять з України та з країн Європи нема, адже роблять їх на тій самій апаратурі. Також він пояснює, що гроші, витрачені на діагностику на ранніх етапах, окупляться надалі. 

– Хочемо показати лікарям, що можна використовувати просунуті методи діагностики. Тести є хорошим інструментом у роботі лікаря. Скерування від лікаря не є обов’язковим, але ми хотіли би, щоб ці тести використовували медики, аби правильно інтерпретувати результати, – підсумовує комерційний директор «Сінево Україна». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів