Німецький хірург Клаус Екснер провів у Львові 25 операцій

18:15 22 лютого 2016 р.

Фото до новини


Фото: tochka.net

Медик з Франкфурта-на-Майні поділився зі своїми українськими методиками виконання пластичних операцій.

«На базі Комунальної 8-ї міської клінічної лікарні м. Львова відбувся тренінг для українських пластичних хірургів, за участю відомого фахівця із Німеччини, професора Клауса Екснера», – повідомили сьогодні, 22 лютого, «Щоденному Львову» в прес-службі міської ради, де також поінформували:

«З 18 до 22 лютого в Центрі термічної травми та пластичної хірургії К8МКЛ тривав шостий візит пластичного хірурга. Професор провів 25 операцій та 70 консультацій для дітей і дорослих. Приват-доцент, доктор медицини, хірург з Франкфурта-на-Майні Клаус Екснер розповів:

«Я дуже радий, що вже вшосте маю нагоду приїхати до Львова. Вперше ми приїхали у 2012 році з друзями під час Євро-2012. Це була ідея однієї групи з Німеччини – поряд з футболом зробити гуманітарну допомогу для бідних людей.

Дізнався я про це завдяки візитам мого рідного брата, який працює ортопедом у Цюріху і неодноразово відвідував Львів. Він познайомився під час цих візитів з доктором Василем Савчиним і, в результаті, попросив мене долучитись до співпраці у Львові. 

Ми маємо таку чудову нагоду – за короткий час прооперувати багато пацієнтів. Сподіваюсь, що в майбутньому будуть не лише мої приїзди в Україну та продовження операцій, але я планую налагодити контакти з урядом Німеччини у Берліні, результатами якого може стати організована програма для навчання українських лікарів.

Я не бачу проблем з українськими лікарями, вони розумні, їхня кваліфікація висока, проте, потрібна можливість навчання нових методик, того, чого наразі немає в Україні.  Ми як багатша європейська країна хочемо допомогти тим людям, які живуть в іншій країні і не мають фінансових можливостей, заможних родичів чи великих статків. Це наше бажання допомогти цим людям».

Цей візит мав дві основні мети: консультацію і лікування дітей із складними проблемами, які потребують корекції методами пластичної хірургії; навчання українських лікарів методик виконання пластичних операцій. Крім того, німецький хірург оглянув дітей, які були прооперовані під чаc його попередніх візитів, і надав подальші рекомендації, адже у пластичній хірургії дітей має важливе значення так званий «післяопераційний супровід» пацієнта, оскільки дитина росте і часом виникає потреба у додаткових корекціях.

«Пластичний хірург з Франкфурта-на-Майні Клаус Екснер у Львові не вперше. Співпраця з німецьким професором триває з 2012 року. За цей час Клаус Екснер обстежив більше 100 пацієнтів з вродженими вадами, післяопіковими рубцевими деформаціями, раневими дефектами, прооперував більше 50 хворих з птозами повік, утворами різних локалізацій, післяопіковими та гіпертрофічними рубцями.

Крім того, німецький хірург ознайомив українських колег із власною методикою оперування вад очей. Начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб зазначив:

«Наша співпраця полягає не лише у спілкуванні, але й у конкретних справах. І в черговий раз проф. Клаус Екснер, спільно з нашими львівськими хірургами, провів консультацію 70 дітей та дорослих, 25 з яких були прооперовані в умовах нашої 8-ї клінічної лікарні. 

Цей візит відрізнявся від минулорічних тим, що під час візиту була проведена науково-практична конференція, присвячена актуальним питанням пластичної хірургії. На конференції були присутні представники майже з усіх регіонів України. Окрім теоретичної частини, були проведені й оперативні втручання, під час яких відеокартинка виводилась на екран і хірурги, яких було понад 60, мали можливість в реальному часі спостерігати за ходом операції, задавати питання до професора, щоб дізнатись щось нове».

За ініціативи Асоціації пластичних хірургів України та за підтримки управління охорони здоров’я ЛМР, департаменту охорони здоров’я ЛОДА, на базі Комунальної 8-ї міської клінічної лікарні у суботу, 20 лютого, відбувся професійний тренінг для пластичних хірургів. Участь взяло 60 хірургів з різних регіонів України.

Тренінг розпочався із короткої вступної лекції з теоретичним поясненням методики сучасних операцій та продовжився у формі перегляду українськими лікарями прямої відеотрансляції із операційної, де виконувалися хірургічні втручання за участю проф. Клауса Екснера. Впродовж операцій наші лікарі мали можливість поставити фахові запитання та отримати відповіді щодо нюансів виконання операцій. 

Головний лікар Комунальної 8-ї міської клінічної лікарні Львова Василь Обаранець, зазначив: «Така форма навчання є дуже ефективною у середовищі пластичних хірургів, оскільки дозволяє одночасно взяти участь у хірургії реального часу великій кількості зацікавлених. У Комунальній 8-й міській клінічній лікарні така форма навчання була застосована вперше, але, сподіваємось, буде мати продовження.

Цього разу було набагато більше охочих людей, які просто прийшли, почувши про візит Клауса Екснера, і хотіли прооперуватись під його керівництвом».

У 2012-2013 рр. німецький лікар провів консультації 67 хворим дітям з вродженими та набутими вадами розвитку. Разом з українськими лікарями, Клаус Екснер прооперував 23 дитини з вродженими птозами очей, рубцевими післяопіковими контрактурами, та чотирьох  дорослих пацієнтів з післяопіковими контрактурами, вродженими синдактиліями, гемангіомами великих розмірів, птозом повік. Для лікарів 8-ї лікарні, дитячих офтальмологів, комбустіологів Івано-Франківська хірург прочитав лекцію про проблеми лікування вад обличчя.

У 2014 році професор був у Львові впродовж 10 днів. За цей час поділився знаннями з лікарями 8-ї міської клінічної лікарні, Обласної дитячої клінічної лікарні, Міської дитячої клінічної лікарні, Львівського онкоцентру та лікарями Тернопільщини і Франківщини, прочитавши лекцію про використання мікрохірургічної техніки у реконструктивній пластичній хірургії.

За час перебування у Львові у 2014 році професор Клаус Екснер проконсультував пацієнтів з Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Тернопільської областей. Загалом, було проконсультовано 35 пацієнтів, з них 27 дітей. Результати лікування добрі.

Первинно консультовані діти були з вродженими та набутими вадами розвитку – вроджені птози повік, вроджені деформації вушних раковин-мікротія, полідактилії та синдактилії, післяопікові рубці та контрактури. У восьми дітей проведено оперативні втручання з корекції птозу верхньої повіки, в однієї дитини – з ліквідації синдактилії, 1 дитині імплантовано експандер з метою розтягнення тканин.

У чотирьох дітей проведено оперативні втручання з ліквідації рубцевих контрактур. Прооперовано вісьмох дорослих пацієнтів з птозами повік, утворами різних локалізацій, післяопіковими та гіпертрофічними рубцями.

У лютому минулого року професор провів консультації більше 60 хворим, прооперував 13 пацієнтів. У травні 2015 року Клаус Екснер проконсультував у Львові 74 пацієнтів та зробив 19 операцій. Це були діти з вродженими вадами розвитку, післяопіковими рубцями, післятравматичними рубцевими деформаціями».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів