У Львові розповіли, кому МОЗ дозволив робити безкоштовний ПЛР-тест

15:29 6 жовтня 2020 р.

Фото до новини

Лікарів Львівщини обурює нефаховий підхід медичних чиновників до лікування «ковідних» хворих. Розпорядження, які приходять з Києва, виконати неможливо, кажуть медики. А більшість рішень діючої влади не послаблюють епідемію, а загострюють її наслідки, наражаючи на небезпеку людей.


Відео: Львівський пресклуб

- У мене таке враження, що люди, які видають накази, живуть в інших реаліях і навіть приблизно не розуміють, що відбувається, – розповіла Анна Ярмола, сімейна лікарка Центру первинної медико-санітарної допомоги міста Червоноград. – Щодня ми отримуємо згори нові й нові розпорядження, одні з яких виконати нереально, а інші йдуть не на користь, а на шкоду пацієнтові. Абсурдність такого «ефективного» управління вражає, я думаю, що висловлю крик душі всіх лікарів, коли скажу чиновникам від медицини: бодай трохи думайте, що ви нам пишете. Приїдьте у райони і подивіться, як все працює насправді.

Про це пише DailyLviv.

Найбільшою помилкою, каже Анна Ярмола, є розпорядження робити безкоштовний ПЛР-тест лише хворим з ознаками пневмонії.

- Тобто, якщо людина не кашляє, не має лихоманки і в неї не прослуховуються зміни в легенях, то сімейний лікар не має права дати скерування на ПЛР-тест.

Але тестувати COVID-19 вже на стадії пневмонії – грубезна медична помилка! Пневмонія – остання стадія хвороби, а діагноз важливий власне на початку.

Більш того, пневмонія, спричинена коронавірусом, дуже часто протікає безсимптомно: без кашлю, лихоманки, її навіть рентген-знімок не показує, а лише - КТ. І недіагностований пацієнт, який переносить цю недугу на ногах, не здогауючись про хворобу, або ж отримує неналежне лікування, дуже ризикує, – наголосила лікарка.

У Європі, США, Китаї, пандемію приборкали якраз завдяки великому охопленню населення тестами, нагадала Анна Ярмола  Людей, які хворіли легко або ж безсимптомно, відправляли на самоізоляцію, і вони не заражали інших. А українські медичні чиновники, як бачимо, вирішили заощадити і пішли іншим шляхом.

В результаті такого «заощадження» ми ризикуємо залишитися із епідемією на довгі роки, – застерегла вона.

За словами Анни Ярмоли, ситуація у її районі нині надзвичайно складна.

Людина задихається, а сімейний лікар не може дати скерування, бо в лікарні немає місця. Хворого не хочуть брати до лікарні, бо йому 82 роки, а треба рятувати молодших. Родичі чують, як лікар дає розпорядження: «Клади біля нього відразу чорні пакети, навряд чи довеземо».  І – черги в лабораторію, які нагадують базар великого міста за кількістю людей. Ми це бачимо щодня. Все - як поганому кіно, свідомість іноді відмовляється приймати цю реальність. Але закривати очі на проблеми, як це роблять в органах управління, і фантазувати, що би ще такого цікавого придумати, ми, медики на місцях, не маємо права. Ми - на передовій і мусимо боротись за життя кожної людини. Хоча, щиро, самі вже падаємо з ніг. І теж хворіємо, помираємо. І бажання лише одне: якщо влада не може допомогти, хай принаймні не заважає працювати своїми недолугими наказами, – попросила лікарка.

Про це Анна Ярмола висловилась у Львівському пресклубі під час пресконференції «Сім місяців пандемії: кількість хворих росте, а влада займається «схемами».  
 

У Львові повідомили, скільки ковідних грошей пішло на дороги і скільки на відкати.

Правоохоронців просять з’ясувати, куди мерія витратила понад 5 млн грн на ковідну лабораторію.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів