На Львівщині діагностували в квітні сім випадків меланоми й 34 – інших злоякісних пухлин шкіри

17:48 4 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: virgo.org.ua

Медики оприлюднили підсумки днів діагностики раку шкіри у населення Львівської області.

30 квітня 2015 року відбулася прес-конференеція по підсумках днів діагностики раку шкіри у населення Львівської області за участі головних позаштатних спеціалістів департаменту ОЗ ЛОДА з клінічної онкології Ігоря Ковальчука та дерматовенерології Орисі Сизон. Дні діагностики тривали з 15 по 30 квітня 2015 року.

Мета заходу – привернути увагу людей до небезпеки тривалого перебування на сонці, а також провести обстеження щодо раннього виявлення раку шкіри. Це має вирішальне значення та  збільшує шанси перемогти хворобу.

За останні десятиліття спостерігається подвоєння захворюваності на меланому шкіри кожні 10 років. Так, захворюваність у 1980-ті роки минулого століття складала 2,5 випадків на 100 тисяч населення, то у 2010-х роках – близько 7,2 випадків на 100 тисяч населення.

Щороку в Україні виявляється понад 3250 випадків меланоми шкіри, з них у Львівській області понад 150 випадків. За перші три місяці 2015 року вже виявлено 43 пацієнтів з меланомою шкіри.

Орися Сизон закцентувала увагу на поведінку людей у місцях підвищенної сонячної активності, відвідування соляріїв та закликала уникати довготривалого перебування на сонці, що може призвести до опіків шкіри та спровокувати  онкологічну патологію. Під час Днів меланоми усі бажаючі отримали консультацію дерматолога, пройшли дерматоскопію. У випадку необхідності пацієнти скеровувалися у Львівський онкоцентр на дообстеження та лікування.

Головний лікар Львівського обласного лікувально-діагностичного онкологічного центру Ігор Ковальчук додав: «Для нас хірургів, дуже важливим є те, на якій стадії хворий звертається за допомогою, адже лікування онкохворих є дуже дороговартісним і проводиться в декілька етапів. Виявлення раків шкіри на ранніх стадіях добре піддається лікуванню».

Станом на 30 квітня 2015 року оглянуто понад 16470 мешканців Львівщини, у яких виявлено сім випадків меланоми (4 вже звернулись в онкоцентр) та 34 випадки інших злоякісних пухлин шкіри (підтверджено 17). Всі пацієнти скеровані на лікування. 

Меланома – одне з найбільш небезпечних онкологічних захворювань. Кожного року у всьому світі лікарі діагностують близько 200 тис. нових випадків меланоми.

Ця підступна хвороба стрімко поширюється і щорічно забирає до 37 тис. життів. Жертвами стають люди різного віку, але останнім часом – це переважно молодь 20-30 років.

Щоб було легше виявити симптоми хвороби, придумана спеціальна абревіатура АККОРД, де: А – асиметрія (родимку умовно можна розділити на 2 рівні частини); К – краї (повинні бути рівні); К – кровоточивість; О – окрас (рівномірний); Р – розмір (чим більша родимка, тим небезпечніша); Д – динаміка (любі зміни – колір, краї, тріщини, тощо)».     

Про це повідомили в прес-службі департаменту охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів