На Львівщині розпочалися Дні профілактики й раннього виявлення цукрового діабету

12:50 3 листопада 2015 р.

Фото до новини


Фото: vk.com

Лікарі закликають обстежитися на вміст рівня цукру в крові.

«На Львівщині розпочались Дні профілактики та раннього виявлення цукрового діабету. У зв’язку з цим, у період проведення акції до 16 листопада, лікарі закликають мешканців області обстежитись на вміст рівня цукру в крові. Такі обстеження можна буде пройти в усіх поліклініках за місцем проживання», – повідомили сьогодні, 3 листопада, «Щоденному Львову» в прес-службі міської ради обласної державної адміністрації, де також розповіли:

«Як інформують у департаменті охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації, такі акції створюють умови для зниження рівня захворюваності населення на цукровий діабет, поліпшення надання кваліфікованої медичної допомоги таким хворим і, відповідно, покращення якості та тривалості їх життя. Це також дозволяє зменшити кількість ускладнень, що виникли внаслідок захворювань на цукровий, а також витрати на їх лікування та соціальне забезпечення.

Зазначимо, що минулоріч упродовж Днів профілактики та раннього виявлення цукрового діабету, котрі відбулись у листопаді, було обстежено 42 611 осіб, серед яких виявлено 575 хворих на цукровий діабет. За даними ВООЗ, в економічно розвинутих країнах світу до 4-6% населення хворіє на цукровий діабет. В Європі питома вага таких хворих становить близько 4%.

Визначаючи загрозу, яку становить для людства цукровий діабет, Генеральна Асамблея ООН прийняла 20 грудня 2006 року Резолюцію про цукровий діабет, відповідно до якої витрати, пов’язані з наданням медичної допомоги хворим, оцінюються більш як у 2–3% загальних видатків з охорони здоров’я; майже 80% припадає  на лікування ускладнень, 20% – на закупівлю цукрознижувальних препаратів і засобів контролю. За даними Міжнародної діабетичної федерації, вартість лікування одного хворого хоча б з одним хронічним ускладненням становить в середньому від 6 до 18 тисяч доларів США на рік.

В Україні на 1 січня 2015 року зареєстровано 1 487 150 хворих на цукровий діабет (2,9% чисельності населення). Проте кількість людей з недіагностованою патологією є вищою у три-чотири рази. Останніми роками невпинно збільшується кількість хворих дітей, особливо віком до п’яти років, які потребують лікування препаратами інсуліну.

Відповідно до світової статистики, кожні 13–15 років кількість хворих на цукровий діабет подвоюється. Переважно це стосується кількості хворих на цукровий діабет II типу. Зокрема, станом на 1 жовтня 2015 року у Львівській області налічується 63 511 осіб, хворих на цукровий діабет. З них понад 32 тисячі осіб отримує таблетовані цукрознижуючі препарати, 10,8 тисячі (з яких 606 дітей) потребують постійної замісної терапії інсуліном. Очікувана кількість хворих на цукровий діабет до кінця 2015 року – понад 65 тисяч осіб».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів