На Львівщині розпочалася щорічна профілактика жіночих захворювань

14:55 8 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Як повідомили в середу «Щоденному Львову» в прес-службі облдержадміністрації, акція триватиме до 20 жовтня.

У прес-службі ЛОДА повідомили в середу «Щоденному Львову», що в нашій області розпочалася щорічна обласна акція «Дні профілактики патології шийки матки і грудної залози у жінок». У повідомленні також конкретизують:

«Акція триватиме до 20 жовтня 2014 та має на меті привернути увагу жіночого населення до профілактичних обстежень, адже виявлення патології на ранніх стадіях позитивно впливає на процес подальшого лікування та одужання. Рак шийки матки займає у Львівській області одне з перших місць в структурі смертності на рак серед жінок молодого віку.

Щодо раку молочної залози, то дана патологія займає в Україні та Львівській області першу сходинку в структурі захворюваності на рак серед жінок репродуктивного віку. Щорічно на рак грудної залози в нашій країні захворює близько 17 тисяч жінок, на рак шийки матки – понад 5 тисяч пацієнток.

У Львівській області в 2013 році виявлено 748 випадків раку грудної залози та 229 випадків раку шийки матки. За 9 місяців 2014 року виявлено 537 випадків захворювань на рак грудної залози та 143 випадки раку шийки матки. Рівень захворюваності на рак грудної залози складає в області 56,3 на 100 тис. жіночого населення, на рак шийки матки 17,2.

За словами головного лікаря Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Ігоря Ковальчука, на жаль, близько 20% жінок звертаються до онкологів з задавненими формами хвороби (ІІІ та ІV стадії), хоча цей рак вважається візуальним, тобто, доступним для діагностики. «Лише 50% жінок діагностується в 0 стадії раку шийки матки, 80% – у І-ІІ стадіях, а саме їм можна виконати органозберігаючі оперативні втручання та променеве лікування, запобігти інвалідизації», – повідомляє Ігор Ковальчук.

«Ситуація з раком шийки матки дещо краща. Зокрема, 14% жінок звертаються з задавненими формами хвороби. В І-ІІ стадії виявляється 85,5% випадків захворювання, в доінвазивній стадії виявляється близько 200 випадків», – зауважує головний онкогінеколог Департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Світлана Струк.

Щороку понад 90% виявлених пацієнток з раком грудних залоз та шийки матки у Львівській області отримують спеціалізоване лікування. В стандартах лікування передбачено комбіноване застосування хірургічного, хіміотерапевтичного, променевого лікування.

На сьогодні Львівський онкологічний центр бере участь у міжнародній співпраці щодо впровадження більш ефективних схем із застосуванням найновіших хіміопрепаратів. При ранній діагностиці раку достатньо органоощадного оперативного втручання та локальної променевої терапії.

Минулого року під час проведення акції лише за 2 тижні було обстежено понад 50 тисяч мешканок області. Виявлено 2234 патологічних станів, на диспансерний облік взято 1584 жінки з патологією грудної залози.

Щодо раку шийки матки, то за час минулорічної акції цитологічно рак було виявлено у 32 жінок, підозра на рак у 45, передраковий стан діагностовано у 85 жінок. «Не легковажте зі своїм здоров’ям! Зверніться до жіночих консультацій за місцем проживання! Пройдіть відповідне профілактичне обстеження та збережіть своє здоров’я», – радять у департаменті охорони здоров’я ЛОДА».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів