На Львівщині не можуть отримати ліки більше сотні пацієнтів із трансплантованими органами

23:42 1 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: 20minut.ua

Якщо чиновники не дотримають обіцянок – більшості пацієнтів із донорськими нирками загрожуватиме повернення до гемодалізу. Хворі ж з пересадженими легенями та печінкою можуть навіть померти.

На Львівщині більше сотні пацієнтів із трансплантованими органами не можуть отримати ліки, які їм гарантує держава. Якщо люди не вживатимуть препаратів хоч три дні, у них може початися відторгнення. Медики пояснюють: проблема виникла тому, що в Міністерстві охорони здоров'я невчасно провели тендери.

Сергієві пересадили нирку п'ять років тому від бабусі. Увесь цей час хлопець вживає так звані імуносупресори – без них донорський орган не допомагатиме.

Сергій Овчаров, пацієнт із донорською ниркою: «В мене ще є одна пластинка, тільки на завтра – і все. Більше не знаю, що дальше буду робити. Сказали, що з дня на день мають дати. Але щось проблема, ну кажуть, що до кінця грудня не дадуть препарат».

Ілона живе з ниркою батька п'ять років. Жінка вже кілька днів не вживала піґулок. Придбати власним коштом немає змоги - адже щомісяця на препарати потрібно понад 10 тисяч гривень.

Ілона Соболь, пацієнтка з донорською ниркою: «Я сама задаю запитання: що мені робити в цій ситуації, грошей в мене нема. Таких величезних, 10-12 тисяч в місяць, в мене просто немає. Моя пенсія становить тисячу сто гривень. На моєму утриманні неповнолітня дитина».

Імуносупресори пацієнтам із пересадженими органами гарантує і оплачує держава. Закуповує ліки Міністерство охорони здоров'я за кордоном.

Востаннє люди отримували препарати місяць тому. Хворі щодня приходять до відділу трансплантології в обласній клінічній лікарні дізнатися про ситуацію з піґулками. Нічого втішного медики не кажуть: «Винуваті ті, що запізнюються з тендерами, винуваті ті, хто не виділяє гроші для пацієнтів. Винуваті всі ті, хто – влада!».

Оксана Русин, заввідділу трансплантації та гемодіалізу Львівської обласної клінічної лікарні: «Але по угоді фірма, яка виграла торги, зараз нас не забезпечила тими ліками. З якихось не відомих для мене причин. Сказала, що немає в Україні зараз препарату, щоб нам поставити». 

Поки є проблеми з препаратами – за кожним пацієнтом наглядають. У профільному Міністерстві обіцяють передати хворим ліки вже в середині грудня.

Михайло Гичка, керівник Львівської обласної клінічної лікарні: «Зараз з Міністерства охорони здоров'я прийшло від укрмедпостачу? що вже є рознарядка, що буде закуплено ці медикаменти. І на середину грудня місяця вже будуть перші поставки».

Якщо чиновники не дотримають обіцянок, більшості пацієнтів із донорськими нирками загрожуватиме повернення до гемодалізу. Хворі ж з пересадженими легенями та печінкою можуть навіть померти.

Про це повідомили сьогодні, 1 грудня, журналісти телеканалу «НТН» Вікторія Балицька й Михайло Заярнюк

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів