Львівські медики борються за життя восьмирічного хлопчика (відео, оновлено)

11:00 30 серпня 2016 р.

Фото до новини


Фото: ukrinform.ua

Можливості лікарів обмежені, адже зараз в Україні рятівних ліків немає.

На Львівщині другу добу медики борються за життя восьмирічного Матвійка Бранця., який через звичайну подряпину заразився небезпечною хворобою – правцем. Рідні довго не підозрювали, що малюк інфікований, і до медиків звернулися тоді, коли у хлопчика вже почалися судоми.

Під стінами реанімації чергує бабуся. Вона зараз виховує онука, адже батько з родиною не живе, а мати поїхала на заробітки за кордон. Кілька тижнів тому бабця з онуком поїхали на відпочинок у село. Там у саду Матвійко поранив ногу.

Марія Кобрин розповіла: «У нього почалися судоми. Я не могла зрозуміти, в чому справа, бо пальчик практично загоївся, рани відкритої не було. Я не знала, в чому причина. У мене п'ять дітей, розумієте, і з таким я не стикалася ніколи».

Хвороба розвивалася стрімко, і до лікарні дитину привезли уже в надзвичайно важкому стані. Медики діагностували правець. 

Лікар Віра Приймакова розповіла: «Стан дитини погіршувався фактично щогодини з наростанням анабіологічного дефіциту. Дитина не реагувала адекватно на світло. В дитини був виражений тонус м'язів нижніх кінцівок, спини. Дитина вигиналася в дугу».

Зараз Матвійко – в реанімації. Він підключений до апарату штучного дихання і перебуває у кризовому стані. Лікарі роблять усе можливе, але лік уже йде на години. Можливості  лікарів обмежені, адже  зараз в Україні рятівних ліків немає. Медики просять людей допомогти з пошуком необхідних препаратів. Кілька ампул спішно зібрали по всій країні. Їх доправили санавіацією. Але цього для порятунку хлопчика мало.

Заступник головного лікаря Олександр Бурда пояснив: «Сироватки потрібно 15 тисяч одиниць міжнародних на одне введення. Тобто йому треба одразу 5 ампул. Те, що мали, ми ввели, а далі по ситуації – ми не маємо тої вакцини. Ще використовується в тій ситуації протиправцевий імуноглобулін, якого в нас в Україні немає. Його привозять з-за кордону».

Медики наголошують, що для глобального виправлення ситуації із випадками захворювання на правець необхідні щеплення. Головний епідеміолог ДОЗ Львівської облдержадміністрації Наталія Тімко зізналася: «За підсумками 2015 року, зареєстровано написаних 2437 відмов від профілактичних щеплень. Але на загал, якщо брати дітей до одного року, то щеплено в плановому порядку проти кашлюку, дифтерії і правця за підсумками 2015 року лише 24% дітей». 

Правець для більш ніж половини хворих закінчується летально. Поки масових відмов від щеплень не було, ця хвороба стала в Україні рідкісною. Три випадки за місяць свідчать, що тепер це вже не так.

Про це повідомили сьогодні, 30 серпня, на сайті «Телевізійної служби новин» каналу «1+1». Натомість головний позаштатиний спеціаліст департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації з епідеміології Наталія Тімко розповіла:

«У Львівській області зареєстровано випадок правця у дитини восьмирічної дитини, яка не була щеплена. Правець – гостре інфекційне захворювання, що уражає нервову систему, викликає тонічні і тетанічні судоми скелетних м'язових волокон, що ведуть до асфіксії. Має надзвичайно високу летальність. Правець може виникнути після будь-яких травм з пошкодженням шкірних покривів та слизових оболонок, забруднених спорами збудника.

Збудником захворювання є анаеробна спороутворююча паличка «Clostridium tetani». Вона міститься у ґрунті, а спори її є в травному каналі овець, коней та інших свійських тварин. У зовнішнє середовище паличка потрапляє з випорожненнями людини і тварин. 

Збудник правця дуже стійкий: витримує нагрівання до 80 градусів упродовж однієї години, у висушеному вигляді без доступу світла зберігається до 10 років, а спори його при кип’ятінні впродовж 30-60 хвилин гинуть не в 100% випадків. У зовнішньому середовищі спори зберігаються роками, а коли потрапляють у сприятливі умови – проростають, і з них знов утворюються правцеві палички, які швидко розмножуються.

Збудник може проникнути в організм людини через дрібні, частіше – колоті рани, при побутових і сільськогосподарських травмах, особливо нижніх кінцівок. Захворювання може розвинутись при укусах, опіках, відмороженнях, у породіль при порушенні асептики, у новонароджених при забрудненні пупкової рани.

Безпосередньо від хворої людини або тварини правець не передається. Сприйнятливість до правця висока, але завдяки масовій імунізації реєструються лише поодинокі випадки. Частіше хворіють жителі сільської місцевості. Максимум захворювань припадає на літо та осінь. Після перенесеної хвороби імунітет не залишається.

Активна імунізація населення України проти правцю, яка проводиться з 1960 року, забезпечила зниження захворюваності в цілому у 8,5 раза. У 80-ті роки не відзначалося стійкої тенденції до подальшого зниження – щороку хворіло на правець від 90 до 110 осіб (0,18-0,2 на 100 000 населення).

З 1993 року у зв’язку з напруженою епідемічною ситуацією в Україні з дифтерії значно активізувалася масова імунізація населення проти дифтерії та правця, що зумовило відчутне зниження захворюваності на правець – до 41 випадку (0,08 на 100 000) у 1998 році, причому на вікову групу до 14 років прийшовся лише один випадок захворювання. Проте правець в Україні і сьогодні залишається значною медичною та соціальною проблемою, оскільки займає за летальністю четверте місце після СНІДу, сказу та мієлоідозу.

У середньому в Україні за останні п’ять років летальність від правця перевищує 60%. Високу летальність зумовлюють: вікова структура хворих, 85 % якої складають люди похилого віку, переважно старші 60 років; порушення у проведенні як планової активної, так і активно-пасивної (після травми) імунізації, що не забезпечує належного захисного рівня протиправцевого імунітету; відсутність належної санітарно-освітньої роботи, внаслідок чого майже 80% потерпілих після травм несвоєчасно або зовсім не звертаються по медичну допомогу; наявність регіонів з високим ризиком зараження, де ступінь осіменіння ґрунтів правцевою паличкою 95-98%. У світі щорічно від правця гинуть понад 160 000 людей.

За клінічним перебігом виокремлюють чотири форми правця: блискавичну, гостру, підгостру і хронічну. Правець починається з слабкості, дратівливості, головного болю, посмикування м’язів у ділянці рани. Надалі розвивається ригідність м’язів, що найперше виникає поблизу рани та у жувальних м’язах – тризм (хворому важко відкрити рот через короткотривалі судоми і біль в жувальних м’язах). Виникає тягнучий біль і ригідність м’язів шиї, потилиці, спини, поперекової ділянки.

Іноді може бути біль в животі і напруження м’язів передньої черевної стінки. У зв’язку зі скороченням мімічних м’язів обличчя набуває характерного вигляду «сардонічної посмішки». Виникає відчуття страху, порушується сон.

Згодом тонічні судоми охоплюють всі м’язи тулуба, хворий вигинається дугою, опираючись на п’яти і потилицю (опістотонус). Притомність при правці збережена. Для всіх хворих на правець обов'язкова госпіталізація в реанімаційні відділення або спеціалізовані центри. Вводиться протиправцева сироватка.

Лише щеплення дозволили здолати цю небезпечну хворобу і зберігати щорічно життя понад 0,5 млн. людей. У 2007 році у Львівській області було зареєстровано чотири випадки захворювання на правець. Зокрема, два – летальні.

Наука лише у вигляді щеплень надала практичним лікарям надійний метод попередження цього захворювання. При одержанні травми, людині слід провести екстрену профілактику правця в травмпункті або в травматологічному кабінеті поліклініки АП – анатоксином правцевим та протиправцевою сироваткою в залежності від часу, який пройшов від моменту планової вакцинації. Або АДП-М.

Планова профілактика правця: на другому місяці життя – «Пентаксим» або «Інфанрікс», на четвертому місяці життя – «Пентаксим» або «Інфанрікс», на шостому місяці життя – АКДП, або «Інфанрікс», у віці 18 місяців – «Інфанрікс», у віці шість років – АДП, 14 років – АДП-М, у віці 24 роки і кожні 10 років – АДП-М».

Про це повідомили на сайті департаменту охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів