На Львівщині 11-річна дитина захворіла на правець

17:19 12 липня 2024 р.

Фото до новини

Наразі дитина перебуває у відділенні інтенсивної терапії, де отримує необхідну медичну допомогу, включаючи протиправцевий імуноглобулін.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я України, пише DailyLviv.com.

Мама дитини звернулася до лікарів після появи симптомів, характерних для правця: важкість при відкриванні рота, біль у м’язах спини та гіпертонус всіх м’язів. 

У Міністерстві наголошують, що єдиний надійний спосіб захисту від правця — вакцинація. 

Щеплення проводять у 2, 4, 6 та 18 місяців. Вакцинація безоплатна і доступна у пунктах щеплень у лікарнях. Ревакцинацію здійснюють у 6 та 16 років, а для дорослих — кожні 10 років з 26 років. 

За підсумками 2023 року, рівень вакцинації проти дифтерії та правця серед українців на 37% нижчий, ніж у країнах ЄС. 

Правець не передається від людини до людини — лише через травми, коли у рану потрапляють спори збудника. Діагноз правця ставиться на основі клінічних ознак і не потребує лабораторного підтвердження.

Перші симптоми правця можуть з’явитися протягом 3–21 дня після інфікування: м’язові спазми, складнощі при ковтанні, головний біль, лихоманка та надмірне потовиділення. У разі підозри на інфікування або появи симптомів негайно зверніться до лікаря. Лікування має початися якомога швидше. 

Правець вражає нервову систему, спричиняючи сильні судоми, біль у кістках та порушення ковтання. Інфікуватися можна через бруд у рані або поріз, травмування гострими предметами чи уламками деревини. Ризик смерті від правця високий — від 10% до 70%, залежно від лікування, віку та стану здоров’я. Якщо людина має попередні щеплення, шанси на одужання вищі. 

Перше щеплення проти дифтерії, правця та кашлюка проводять вакциною АКДП — полівалентною вакциною, яка включає дифтерійний та правцевий анатоксини для профілактики дифтерії та правця, а також кашлюковий компонент для профілактики кашлюку.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів