МОЗ має дружити з мозком або яка токсична муха вкусила анонімного автора опусу-нісенітниці про апітерапію

20:06 10 грудня 2023 р.

Фото до новини

Побічний ефект традиційної медицини - не мати конкурентів на ринку здоров'я.

На офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я з'явилася анонімна публікація під назвою "Обережно! Недоказова реабілітація: апітерапія", пише DailyLviv.com.

У цій статті анонімний автор безапеляційно стверджує, що апітерапія — напрям альтернативної медицини, який використовує продукти бджільництва, зокрема, мед, пилок, прополіс, маточне молочко та бджолину отруту, не дає ніякої користі людям. Буцімто немає жодних наукових або клінічних доказів ефективності чи безпеки апітерапії. А ось побічних реакцій нібито безліч: від звичайної алергії до анафілактичного шоку та, навіть, смерті. Як аргумент своїх тверджень анонім наводить публікацію 2015 року в одному з наукових інтернет-ресурсів, в якому насправді підсумково йдеться про те, що апітерапією повинні займатися досвідчені фахівці, а не дилетанти.

- Писати нісенітниці про апітерапію у 2023 році - ознака низького рівня фаховості або її повної відсутності в автора, - сказав DailyLviv.com колишній доцент кафедри реабілітації і нетрадиційної медицини Львівського національного медичного універститету Андрій Лабінський. - Ця людина або нічого не знає про ефект лікування апітерапією, або не хоче знати, виконуючи замовлення з очорнення цього напряму нетрадиційної медицини. Дивує, що таке невігластво публікує сайт Міністерства охорони здоров'я. 

Аналогічно оцінили цей опус у Спілці пасічників України. "Пасічне товариство України просто вибухнуло після такої безвідповідальної статті", - йдеться у його дописі на сторінці Спілки у ФБ. Анонімному автору і його промоутерам з сайту МОЗу нагадують шість постулатів офіційного визнання та значення апітерапії (дивіться нижче скрін листа). Спілка пасічників України вимагає від Міністерства охорони здоров'я вилучити цей безграмотний опус зі сайту і покарати автора, оприлюднивши його ім'я та прізвище, за розповсюдження неправдивої інформації.

Автору-невігласу каральної статті про апітерапію на сайті Міністерства охорони здоров'я радять, крім того, пройти курс професійної реабілітації засобами лише традиційної медицини. Бо у його випадку мед, пилок, прополіс, маточне молочко і бджолина отрута й справді навряд чи допоможуть.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів