Моральна недостатність бізнесу на гемодіалізі в Україні

16:56 2 серпня 2018 р.

Фото до новини

Українські дистриб’ютори витратних матеріалів для гемодіалізу працюють за «непрямими контрактами», в результаті чого ціна на розхідники в Україні значно вища від цін на аналогічні матеріали у Європі.

Упродовж останніх 18 місяців українські заклади охорони здоров’я провели через «Прозорро» закупівлі витратних матеріалів для гемодіалізу на 1,61 млрд гривень, левову частину з яких освоїли групи «Гамбро», «Фрезенівці», «Фісталівці» та «Лізоформ». Про це повідомляється в системі «Прозорро», пише сьогодні сайт "Наші гроші".

Розклад сил за вартістю отриманих підрядів протягом аналізованого періоду є такий:

група «Фрезенівці» – 10 областей (Дніпропетровська, Київська, Кіровоградська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Черкаська, Чернівецька);

група «Гамбро» – 10 областей (Волинська, Вінницька, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Луганська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Чернігівська);

група «Фісталівці» – 2 області (Донецька, Житомирська);

група «Лізоформ» – 2 області (Полтавська, Херсонська).

Львівщину обслуговує група "Фрезенівці", до якої належать:

ТОВ «Лінк-Медитал» зареєстроване на Олексія Баришевського – сина Миколи Баришевського, який раніше був співзасновником фірми «Бакмед», що до «Діавіти» представляла продукцію «Baxter». Згодом Баришевський-молодший перейшов на торгівлю препаратами «Fresenius». Директором «Лінк-медиталу» є Геннадій Нерсесян, який за часів Януковича працював спеціалістом в Управлінні моніторингу державних цільових програм та державних закупівель МОЗ під керівництвом Романа Богачова.

ТОВ «Ренарт» записане на Сергія Суміна, який у 2013-2014 роках був одним із учасників «Neomed Global s.r.o.» (Чехія). Це компанія, через яку «Лінк-Медитал» імпортує левову частину препаратів для діалізу.

Спільне українсько-німецьке підприємство у формі ТОВ «ТТВ-Дом» Лтд належить доценту Одеського національного економічного університету Анатолію Коверді та Олені Гущиній – доньці колишнього співвласника цієї фірми та працівника Одеського екологічного університету Євгена Гущина. Антимонопольники ловили «ТТВ-Дом» на тендерній змові із «Фрезеніус Медикал Кер Україна». Крім того, у «ТТВ-Дом» спільні із «Ренартом» постачальники з Австрії («Medprodex Trading Gmbh» і «AP Holdihg GmbH»).

ДочП «Діасервіс Плюс» "Наші гроші" зарахували до «фрезенівців» тому, що ця фірма виходить на тендери з продукцією «Фрезеніус» і розігрує тендери з іншими «фрезенівцями». «Діасервіс плюс» записане на компанію «Палма Груп С.А.» (Швейцарія), що є також акціонером крупного одеського фармдистрибутора з«Метфарком-центр», бенефіціаром через яку виступає Зюршер Франсуа з Женеви. Левова частка імпорту препаратів від «Фрезеніусу» проходить через компанію «ETG Polska» Sp.z o.o. (Польща). Ще одним частим українським одержувачем матеріалів від цієї польської компанії є одеське «ТТВ-Дом».

Як раніше повідомляли «Наші гроші», українські дистриб’ютори витратних матеріалів для гемодіалізу працюють за «непрямими контрактами», в результаті чого ціна на розхідники в Україні значно вища від цін на аналогічні матеріали у Європі. Суть схеми полягає у тому, що постачальники не укладають прямий договір з виробником, а закуповують препарати в іноземної фірми-«прокладки», яка ще до кордону України штучно підвищує ціну. Тільки після цього товар потрапляє в Україну і йому додають дозволену законом торгівельну націнку у вигляді 10% від митної вартості товару та 7% ПДВ (детальніше у матеріалах «Контррозвідка і діалізні заробітки» та «Діалізна маржа для СБУ»).

За матеріалами сайту "Наші гроші"

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів