Міністру охорони здоров'я доведеться публічно щепитися індійською вакциною або йти у відставку

17:31 21 лютого 2021 р.

Фото до новини

Громадськість негативно сприйняла повідомлення Максима Степанова про придбання для України індійської вакцини CoviShield.

Про це пише Dailylviv.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов написав у фейсбуці про головний підсумок своєї поїздки до Індії: "Сьогодні особисто проконтролював відвантаження першої партії вакцин AstraZeneca (CoviShield) з заводу-виробника в індійському місті Пуне. 500 000 доз вакцини їдуть до України, і далі будуть розподілені між регіонами згідно з планом МОЗ. 

Зараз вакцина транспортується до Мумбаї. Далі – довгий шлях вантажним літаком з зупинкою в Стамбулі, і вже днями вакцина прибуде до України. Під час транспортування буде дотримано всіх температурних вимог, які необхідні для збереження якості вакцин.

Oxford/AstraZeneca - це спільна розробка Оксфордського університету та британсько-шведської компанії AstraZenecа, що має потужності для виробництва в Індії. Вакцина проти COVID-19 випускається під назвою CoviShield, вона перекваліфікована ВООЗ та рекомендована до екстреного використання. Serum Institute постачає свою продукцію в 140 країн світу".

У 99% коментарів до цього посту закупівлю цієї індійської вакцини користувачі соцмережі нещадно критикують. Оскільки вона не пройшла належних випробувань і має низький відсоток ефективності. Кілька країн відмовилися від її використання. Натомість Індія постачає цю вакцину у країни третього світу. Коментатори обурюються, що в Україні не буде американської чи європейської вакцин і радять міністру і головному державному санітарному лікареві Віктору Ляшку самим публічно щепитися цією індійською вакциною. А також - запропонувати її керівництву країни.

Довідково

Розробниками цієї вакцини є Оксфордський університет і компанія AstraZeneca. Фактично, йдеться про ту ж "оксфордську" вакцину, яку для локального індійського ринку випускає Serum Institute India. Однак на відміну від вакцини AstraZeneca, розроблену спільно з Оксфордським університетом та яку ВООЗ дозволила до використання у світі, індійський препарат ще не ліцензований в Європі. Влітку 2020 року AstraZeneca та Індійський інститут вакцин підписали угоду про виробництво вакцини, щоб "допомогти країнам з низьким і середнім рівнем доходу".

Вакцина Covishield вводиться внутрішньом'язово - дві дози по 0,5 міліграма з інтервалом у 28 днів. Розробники стверджують, що ця вакцина призводить не тільки до появи нейтралізуючих антитіл проти коронавірусу, а й до появи Т-лімфоцитів, які можуть зіграти вирішальну роль у боротьбі з COVID-19.

Вакцину можна безпечно зберігати при температурі від 2°С до 8°С, а щеплення робити у наявних кабінетах лікарів.

Цю вакцину виготовляють з ослабленої версії вірусу застуди (відомого як аденовірус) шимпанзе. Його модифікували, щоб він був більше схожий на коронавірус - однак він не може спричиняти хвороби. Коли вакцину вводять пацієнтові, вона спонукає імунну систему виробляти антитіла і готує її для атаки на будь-яку коронавірусну інфекцію.

У рамках програми "Сусідство насамперед" перші дози індійської вакцини вже отримали Бутан, Мальдіви, Непал, Бангладеш і М'янма. Також Індія планує постачати препарат до Сейшельських островів, Шрі-Ланки, Маврикія та Афганістану після схвалення вакцини регуляторами цих країн.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів