Львів’янам нагадують про потребу вживання йодованої солі й продуктів, збагачених нею

13:24 24 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: kotsubynske.com.ua

Як повідомили в середу «Щоденному Львову» в прес-службі міськради, увагу на це звертає обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України.

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 24 вересня, «Щоденному Львову», що  обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» звертає увагу мешканців на необхідність вживання йодованої солі, продуктів моря та біологічно-активних продуктів, збагачених йодом. У повідомленні також зазначено:

«За поточний період 2014 року фахівці Львівського міського відділу ДУ «ЛОЛЦ ДСЕС» дослідили 47 проб йодованої солі на наявність йоду. За результатами цих досліджень, відхилень від нормативно-технічної документації не виявлено.

Унаслідок нестачі йоду у продуктах щоденного раціону виникає загроза для здоров’я людини, тому важливо, щоб протягом доби йод у дуже малих кількостях надходив до організму. У разі нестачі йоду, щитовидна залоза не виробляє достатньої кількості гормонів, що призводить до низки негативних впливів на організм, які разом називаються «йододефіцитними».

Проблема йододефіциту має глобальний характер. Більше 2 млрд населення планети проживає в зоні йодної недостатності та виникнення йодозалежних захворювань, таких як: зоб, неплідність, викидні, мертвонароджуваність, вроджені вади розвитку, глухонімота, косоокість, підвищена перинатальна та дитяча смертність, кретинізм, затримка фізичного розвитку, порушення психічних функцій у дітей та дорослих, підвищена чутливість до радіоактивного опромінення. Тому майже всі країни світу вживають відповідні заходи (закони, постанови урядів, укази президентів та інше) для запровадження масової та групової профілактики, завдяки чому  ця проблема майже вирішена в 130 країнах світу. 

У Європі є лише дві країни, де проблема профілактики йододефіциту залишається на низькому рівні – це Україна та Росія. Для України ця проблема актуальна не тільки тому, що в країні на сьогодні майже 1,5 млн хворих на зоб та іншу тиреоїдну патологію, серед них 500 тис. дітей, та ще більше на вторинну патологію, зумовлену тиреоїдною недостатністю, але й тому, що йододефіцит погіршує розумовий розвиток. Йододефіцит формує відстале суспільство, країна втрачає інтелект, освітній, професійний та науковий потенціал.

«Серед мешканців м. Львова на дифузний зоб 1-го ступеня хворіє 6460 дітей до 14 років. Профілактика йодної недостатності проводиться в небагатьох навчальних закладах за кошти батьків», – повідомляє лікар з комунальної гігієни Львівського міського відділу О. Залужець. Тому головним заходом йодної профілактики залишається йодована харчова сіль.

Використання продуктів із застосуванням цієї солі повністю забезпечує необхідне надходження йоду в організм (100-200 мкг йоду на добу). Перевагою солі перед іншими продуктами є приблизно однакове споживання її всім населенням протягом року, незалежно від виду харчування.

Сіль є стабільним та дешевим продуктом харчування, на відміну від продуктів моря, та служить ідеальним засобом постачання фізіологічних доз йоду в організм практично усього населення країни. Вартість йодованої солі майже не відрізняється від нейодованої.

Крім того, йод, що міститься в солі, зв'язаний зі сполуками калію, знаходиться в стабільному стані, на відміну, наприклад, від йодованої води, де йод, під дією прямих сонячних променів, розпадається протягом 4-х годин. Сіль не викликає передозування в організмі йоду, оскільки в дозі, яку приймає людина за добу, міститься 200 мг йоду, а пересолену їжу ніхто їсти не буде.

Щоденне вживання до 1 мг (1000 мкг) йоду є повністю безпечним. Йодування солі забезпечує щоденне вживання 150-300 мкг йоду. Регулярне постійне вживання йодованої солі здатне підвищити середній показник інтелекту населення 15-20%».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів