Львівський обласний лабораторний центр ДСЕС нагадує про профілактику гострого сальмонельозу

12:12 9 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: ua.medico.su

Як повідомили в четвер «Щоденному Львову» в прес-службі міської ради, лікарі наполягають – захворювання легше попередити, ніж лікувати.

У прес-службі ЛМР повідомили сьогодні, 9 жовтня, «Щоденному Львову», що міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр ДСЕС України» нагадує про профілактику гострого інфекційного захворювання – сальмонельозу. В повідомленні також конкретизують:

За даними спостереження за рівнем захворюваності населення м. Львова, впродовж останніх років найбільше захворіло львів'ян у 2011 році – 142 особи (18,0 на 100 тисяч населення). Найменше – у 2012 році – 87 осіб (11,6 на 100 тисяч); 2013 рік – 122 особи (16,2 на 100 тис.), за 8 місяців 2014 року – 30 осіб (3,9 на 100 тис.). 

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, яке спричиняється бактеріями з роду Salmonella і супроводжується явищами гастроентериту та інтоксикації. Епідеміологічною особливістю сальмонельозу є раптовість і масовість захворювань та літня сезонність. Все більше випадків захворювання на сальмонельоз трапляються в місцях масового скупчення людей, на весіллях та бенкетах. 

Лікар-епідеміолог відділення організації епіддосліджень ЛМВ ДУ ЛОЛЦДСЕСУ І. Кручковська повідомила також: «За 9 місяців 2014 року у м. Львові зареєстрований 1 спалах – 5 випадків захворювання кишковими інфекціями (ХТІ, ГКІ за первинним діагнозом). Спалах пов’язаний із вживанням десерту «Тірамісу» в піцерії « Челентано» (пл. Ринок, 21). Впродовж 2013 року у м. Львові зареєстровано 4 спалахи кишкових інфекцій. Наймасовіший – 31 випадок захворювання кишковими інфекціями (ХТІ, ГКІ за первинним діагнозом). Спалах пов’язаний із вживанням курей-гриль (крильця, стегна), придбаних в СМ «Арсен» (пр. Чорновола, 93)». 

Інкубаційний період коливається від 2-6 год. до 2-З днів. Початок захворювання гострий, симптоми інтоксикації максимально розвиваються протягом 1-2 доби.

Спочатку з'являються загальна слабкість, головний біль, розлади сну, озноб, біль у м'язах і попереку, підвищується температура тіла. У наступні години або через добу з’являється нудота, блювання, біль у животі.

Рідше хвороба розпочинається з розладів шлунково-кишкового тракту або катару верхніх дихальних шляхів. Зараження відбувається через продукти і контактно-побутовим шляхом.

У 96–98% випадків воно зв'язане із споживанням інфікованої їжі. В харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються.

Можуть зберігати життєздатність у воді до 5 місяців, у грунті до 1,5 року, у м'ясі до півроку. Близько 20 днів зберігаються в молоці, місяць в кефірі і чотири – у вершковому маслі.

У сирі сальмонела може залишатися в живому вигляді до року, 3-9 місяців – в яєчному порошку. Сальмонели гинуть через 5-10 хвилин при температурі 70°С.

У молоці та м'ясних продуктах сальмонели не лише зберігаються, але й активно розмножуються, що не впливає на смакові властивості продуктів. Мікроорганізми досить стійкі до соління та копчення, а при заморожуванні збільшують тривалість терміну життя.

Серед людей найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими та стертими формами сальмонельозу. З метою профілактики сальмонельозу, необхідно пам’ятати:

– одним із основних принципів профілактики цього захворювання є особиста гігієна, гігієна в приготуванні їжі; 

– всі вживані в їжу продукти повинні проходити термічну обробку, овочі і фрукти перед подачею на стіл слід ретельно промивати гарячою водою; 

– не купувати продукти тваринного походження в незнайомих місцях і на стихійних ринках. Висока вартість продуктів не є гарантією їх безпеки;  

– при купівлі кондитерських виробів, до складу яких входять яйця, потрібно звертати увагу на термін їх виготовлення;  

– при приготуванні кондитерських виробів у домашніх умовах слід дотримуватись санітарних правил.

Особи, які працевлаштовуються на роботу вперше в дитячі дошкільні установи, лікувально-профілактичні установи, на підприємства харчової промисловості, підлягають обов'язковому бактеріологічному обстеженню. При появі симптомів кишкових інфекцій негайно звертайтесь за медичною допомогою!

Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати!».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів