Львівські байкери започаткували курси з першої домедичної допомоги

12:57 16 березня 2017 р.

Фото до новини

Торік у Львові в ДТП постраждало 76 водіїв мотоциклів, мопедів та скутерів. Троє з них загинуло. Тому всім тим, хто хоче навчитися надавати першу меддопомогу потерпілим, треба в суботу піти у львівський паб "Гриль".

Про це сьогодні, 16 березня, під час прес-конференції на тему: «Старт у Львові соціального проекту для мотолюбителів «Збережи життя», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив командир першої роти третього батальйону управління патрульної поліції у місті Львові, лейтенант поліції Любомир Цісельський.

- Мотоцикл – це найнебезпечніший вид транспорту, - вважає патрульний поліціянт.

За його словами, тільки за минулий рік патрульна поліція Львова оштрафувала 228 водіїв двоколісного транспорту. З них за те, що їздити без шоломів, - 26. Ще є велика кількість водіїв, які гасають на мотоциклі у стані алкогольного сп’яніння.

На думку керівника проекту «Збережи життя», учасника клубу LIONS MC UKRAINE Олега Дударєва, мотоцикл – це найбільш швидкий та маневрений вид транспорту. Нерідко трапляється, що саме байкер опиняється першим на місці аварії. І саме він може надати потерпілим першу домедичну допомогу. Тому члени мотоклубу LIONS MC UKRAINE започаткували проект, під час якого навчатимуть байкерів надавати домедичну допомогу собі і травмованим.

- У нас з кожним роком збільшується кількість не тільки автомобілів, але й мотоциклів. Зараз починається мотосезон. Зійшов сніг. А разом з ним і асфальт. І це підвищує небезпеку руху на дорогах, - зауважив Олег Дударєв.

Учасник клубу LIONS MC UKRAINE Роман Шумський каже, що рятування життя – це одна із частин субкультури байкера.

- Жоден байкер не залишить свого побратима в біді на дорозі. Тому ми зараз стартуємо з цим проектом у Львові. А також такі тренінги пройдуть у Луцьку, Івано-Франківську, Дрогобичі, Червонограді, Рава-Руській, Калуші та Чорткові. Проект триватиме впродовж усього мотосезону, до 1 листопада, - розповів він.

За словами учасника клубу LIONS MC UKRAINE Вальдемара Надіжка,  тренінг відбуватиметься раз на три тижні. За один раз будуть вчити до 13 осіб. Навчання триватиме до шести годин.

- Це буде не теоретичне заняття. Байкери вчитимуться на спеціальних манекенах робити закритий масаж серця, штучне дихання та інші речі, які повинен вміти кожен, хто опиняється на місці аварії. Курс викладатиме інструктор Європейської ради реанімації, лікар-анестезіолог Іван Гмиря, - Вальдемар Надіжко зауважив, що акцент у навчанні робитимуть на збереженні дорогоцінних хвилини до прибуття «швидкої допомоги».

Сам Вальдемар Надіжко – лікар за фахом, тож надати допомогу може. Але його товариші-байкери таких навичок не мають. Тому він наполягає, щоби вони йшли навчатися.

- У клубі є багато людей, які мають інші спеціальності. Тому мова йде про навчання людей, які не мають медичної освіти, - наголошує він.

Загалом очікують, що проект охопить від 500 до 5 тисяч осіб.

Також львівські байкери випустять буклет з порадами – як допомогти мотоциклісту, що потрапив у ДТП. Там буде написано, як і при якій кровотечі накладати джгут, як знерухомити поламані кінцівки та інше.

Президент клубу LIONS MC UKRAINE Андрій Мельничук вважає, що навіть якщо під час тренінгу слухачі навчаться не зашкодити потерпілому, то це вже буде добре.

- Ми не прагнемо зробити з людини професійного лікаря. Може так статися, що особа навчиться надавати допомогу на манекені. Але в житті злякається. Тому добре буде, якщо вона знатиме, що не робити в тій чи іншій ситуації, аби не зашкодити, - каже він.

Також Андрій Мельничук не розуміє, чому в кожному автомобілі є аптечка, а в мотоциклі вона не передбачена.

- Ми хочемо донести до байкерів, що мотоаптечка мусить бути. Це – необхідна річ захисту, як і шолом та інше екіпірування. А наразі не всі вміють користуватися навіть тією, що є в автомобілі, - ділиться своїми спостереженнями байкер.

Перший тренінг у Львові відбудеться цієї суботи, 18 березня, об 11.00, у пабі «Гриль» на вулиці Театральній.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів