Львівська облрада закриває медзаклади заради приміщень, – депутат

21:43 4 червня 2018 р.

Фото до новини

Управління охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації хоче закрити психоневрологічний диспансер у Львові на вулиці Ольги Басараб. Це – саме той диспансер, на прикладі позитивної роботи якого в грудні минулого року Кабмін ініціював розроблення концепції «Реформування галузі психічного здоров’я».


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 4 червня, під час прес-конференції на тему: «Відкрити не можна закривати: пологи без обладнання, мешканці без донорської крові та психіатрів, область без госпітальних округів», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила депутат Львівської облради від фракції «Самопоміч» Парасковія Дворянин.

- Цей диспансер працює за ліпшими зразками надання психіатричної та психологічної допомоги найкращих клінік Австрії, Польщі, Німеччини. Проте у Львові додумалися реорганізувати галузь послуг психічного здоров’я та об’єднати диспансер на вулиці Ольги Басараб з диспансером на вулиці Коциловського шляхом приєднання їх до лікарні на Кульпарківській, - говорить вона. 

Натомість концепція, яку пропонує Міністерство охорони здоров’я, вимагає децентралізацію, дестигматизацію та створення багатопрофільних команд. 

- Тобто, не запаковувати всіх до однієї лікарні, а створювати для пацієнтів  різних типів психічного захворювання різні умови за типом надання допомог та зменшувати рівень тривожності. Всі ці вимоги виконують у цих двох диспансерах, які обласна рада збирається закрити, та запакувати всіх пацієнтів на Кульпарківську в лікарню. На сьогодні в цих двох диспансерах на обліку є 14 тисяч пацієнтів, - каже Парасковія Дворянин.

За її словами, обласна рада пояснює це оптимізацією галузі та економією коштів. 

- Я поцікавилася, про економію яких коштів йдеться. 17 млн гривень диспансер отримує від держави. І лише 700 тисяч гривень область додає їм на індексацію зарплати. Виявляється, заради економії семиста тисяч гривень ми будемо закривати два диспансери, посилювати тривогу 14 тисяч пацієнтів і будемо суперечити урядовій програмі, - підсумовує депутат Львівської облради від фракції «Самопоміч».

Також вона просить показати цю концепцію, яку дотепер не бачили ні депутати, ні лікарі. Проте, згідно з якою, буде реорганізовано медичні заклади, які і так добре працюють. 

- Натомість лікарня на Кульпарківській будувалася з розрахунку на 700 пацієнтів. Зараз там є 1500 ліжок. І нам пропонують доставити  туди ще 230 ліжок, - рахує Парасковія Дворянин.

Водночас її цікавить, що буде з лікарями. 

- Ми вже маємо прикрий приклад оптимізації  фтизіатричної служби, лікарі якої вже отримали повідомлення про звільнення, - каже вона.

Її колега, заступник голови фракції «Самопоміч» у Львівській облраді Роман Кізима стверджує, що майже в такий самий спосіб реформують Львівський обласний центр служби крові. 

- На одному зі засідань нашої комісії ми виявили дуже багато порушень, які були здійснені керівництвом стосовно управління підприємством. Мова йде про поступові процеси знищення цього закладу. На мою думку, це робиться через те, що він розташований у хорошому місці у Львові, і дехто зацікавився землею та приміщенням. Почалося з того, що було закрито відділ технічного контролю у Львові. Його перенесли в Сокальський район. Потім припинили виготовляти препарати крові. У 2015 році керівництво закладу передало 10,5 кг сухого порошку альбуміну до Харкова на переробку. При тому, що центр мав право переробляти його сам. А там його просто списали. Сьогодні центр служби крові займається тільки тим, що бере кров у донорів та переробляє плазму. Але переробка плазми відбувається на обладнанні шістдесятих років. Дійде до того, що забір крові перейде в приватні руки, а приміщення будуть використовувати не за призначенням, - зауважив він. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів