Львівська міськрада просить врегулювати проблему невакцинованих учнів

17:40 23 серпня 2019 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

Львівська міськрада просить профільні міністерства врегулювати законодавчо питання допуску невакцинованих дітей до закладів освіти.

Про це повідомили в п’ятницю, 23 серпня, у Львівській міськраді, де також розповіли подробиці: «Львівська міська рада відреагувала на публічне звернення Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я та скерувала відповідного листа-відповідь, в якому висловлено позицію міста. Зокрема, мова йде про те, що у законодавстві виникла колізія, оскільки законом не передбачено, що невакцинованих дітей не можна допускати до навчання у заклади освіти. Львівська міськрада просить Міністерство охорони здоров’я та Міністерство освіти і науки України врегулювати це питання на законодавчому рівні, адже зараз правових підстав щодо незарахування невакцинованих дітей до закладів освіти немає».

Начальник управління освіти ЛМР Зоряна Довганик пояснила: «Ми не маємо правових підстав не допускати не щеплених дітей до навчання, це питання не врегульоване на рівні держави і на рівні нормативних законодавчих актів. Є Конституція, де написано, що кожен має право на освіту. Є Закон України «Про освіту», який каже, що кожен має право на освіту. В нас є порядок зарахування дітей до школи, у тому порядку немає медичної форми, яка б показувала медичні щеплення».

Зоряна Довганик також зазначила: «У нас є довідка 086, якщо її заповнює лікар у поліклініці, наш директор не має права дитину не впустити. У наказі міністерства є вичерпний перелік документів, зокрема, і медична довідка форми 086. Медики кажуть, що у них разом з довідкою 086 подавалася ще раніше розширена довідка. Але цю довідку у січні 2018 року відмінили наказом Міністерства охорони здоров’я України. А форма 086 не передбачає інформації про вакцинальний статус особи. У працівників закладів охорони здоров’я нема правових підстав не видати форму 086, а у наших директорів нема підстав, щоб дитину не взяти у школу. Якщо дитина приходить з довідкою, яка вказана в наказі Міністерства освіти та науки, директор її зобов’язаний зарахувати».

Начальник управління освіти ЛМР також наголосила: «Ми не проти вакцинації. Ми за те, щоб врегулювати на законодавчому рівні це питання. Не правильно цю відповідальність перекладати на директорів шкіл. Директор не може прийняти рішення, в нього є чітко зазначено, які мають бути документи, він діє відповідно до вимог чинного законодавства і тих нормативних документів, які є прийняті на рівні держави».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів