Завідувачку відділення суд визнав винною у смерті пацієнта. Медзаклад Львова має заплатити родині 3,5 млн грн

23:53 1 березня 2024 р.

Фото до новини

Суд призначив лікареві-винуватцеві покарання у виді обмеження волі строком на два роки.

Про це DailyLviv.com довідався з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Галицький районний суд м. Львова 23 лютого 2024 року ухвалив визнати винуватою в.о. завідувачку відділення, лікарку-отоларинголога отоларингологічного відділення у комунальному некомерційному підприємстві "Львівська 1-а міська клінічна лікарня імені Князя Лева" Марту Соколовську у вчиненні кримінального правопорушення — невиконання чи неналежного виконання медичним працівником своїх професійних обов'язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого. Пацієнт — помер. Це трапилося майже сім років тому. 

Читайте також: На Львівщині лікар-хірург взяв $5 тисяч за рішення ВЛК

Суд призначив лікареві-винуватцеві покарання у виді обмеження волі строком на два роки, але у зв'язку зі закінченням строків давності одразу ж звільнив від цього покарання. Бо відповідно до ст. 49 Кримінального кодексу України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо від дня вчинення нею кримінального правопорушення і до набрання вироком законної сили минуло три роки — у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі не більше двох років.

Окрім цього, суд врахував наслідки втрати сина, батька, чоловіка і задовольнив усі вимоги цивільного позову близьких померлого.

Ухвалено стягнути з КНП «Львівське територіальне медичне об`єднання «Клінічна лікарня планового лікування, реабілітації та паліативної допомоги» на користь позивачів три мільйони гривень моральної шкоди і майже пів мільйона - матеріальної шкоди. 

Обвинувачена лікарка в період з 27 по 29 грудня 2016 року у приміщенні лікарні за адресою м. Львів, вул. Ужгородська, 1, несучи персональну відповідальність як лікуючий лікар за організацію надання медичної допомоги, забезпечення належної діагностики та лікування, при підготовці до планового оперативного втручання, забезпечення динамічного спостереження у післяопераційному періоді хворого, неналежно виконала свої професійні обов`язки внаслідок недбалого до них ставлення, що спричинило тяжкі наслідки - смерть пацієнта.

Події розгорталися стрімко. Після госпіталізації потерпілого в стаціонар та до моменту проведення наступного дня планового оперативного втручання у вигляді септопластики переділки носа і конхопластики, лікарка попри виставлений діагноз: «Катаральний синусит. Викривлення переділки носа з порушенням дихання. Хронічний гіпертофічний риніт», що вказувало на наявність ознак гострого запалення слизової оболонки приносових пазух, не провівши лікування виявленого захворювання, не переконавшись у відсутності запального процесу та не забезпечивши проведення додаткових досліджень й обстежень (в тому числі, дослідження коагулограми крові та біохімічного аналізу крові), провела планове оперативне втручання в порожнині носа без повної діагностики стану хворого перед операцією, що в кінцевому результаті спровокувало генералізацію вірусно-бактеріальної інфекції.

Після проведення оперативного втручання впродовж дня у хворого спостерігалось прогресивне погіршення самопочуття, що було обумовлено розвитком токсикоз-септичного стану. Для проведення додаткових методів дослідження хворого перевели у відділення анестезіології та інтенсивної терапії (ВАІТ) Комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги», що на вул. Миколайчука, 9, з діагнозом при госпіталізації: «Викривлення перегородки носа з порушенням дихання. Ниркова недостатність. Сепсис». Тут медичні працівники цього закладу надали пацієнту медичну допомогу згідно з описаним діагнозом. 

Увечері 30.12.2016 хворого перевели у реанімаційно-анестезіологічне відділення № 1 (РАВ №1) Комунального некомерційного підприємства «Львівська обласна клінічна лікарня» (вул. Чернігівська, 7) з діагнозом при госпіталізації: «Сепсис. Набряк головного мозку. Гостре пошкодження нирок. Гостра серцево-судинна недостатність». Тут хворому надавали належну реанімаційну допомогу. Однак на фоні прогресуючого розвитку токсикоз-септичного стану і поліорганної недостатності, о 01.35 2 січня 2017 року лікарі КНП «Львівська обласна клінічна лікарня» констатували біологічну смерть пацієнта.

Причиною його смерті стала генералізована вірусно-бактеріальна інфекція з розвитком токсикоз-септичного стану, а поліорганна недостатність породжена хірургічним втручання у порожнину носа за наявності гострого запалення слизової оболонки приносових пазух.

Винуватиця смерті пацієнта працює на посаді лікаря-отоларинголога понад 23 роки. З 2013 року є завідувачем отоларингологічного відділення 1 МКЛ і має достатній професійний досвід роботи, провів не менше тисячі оперативних втручань, з яких левова частка - «септопластики та конхопластика», на яких вона спеціалізується. Постійно працює над підвищенням своєї кваліфікації, відвідує курси та семінари за своїм медичним профілем. Ситуація, що склалась з цим хворим, є нічим іншим, як нещасний випадок. Лікарка співчуває рідним, однак не вважає себе винною у смерті потерпілого. 

У судовому засіданні мати померлого повідомила, що син мав намір робити операцію на поліпи у носі у грудні 2016 року. Він телефонував до неї у Польщу та повідомив, що лікар з поліклініки скерував його у 1-шу лікарню на вул. Ужгородську. Він мав нежить, і ніс був закладений. 27 грудня сина поклали у лікарню, а на 28 грудня призначили операцію. Увечері після операції все було добре, а зранку йому стало погано, падав тиск, зателефонувала невістка та повідомила, що чоловіка перевозять в іншу лікарню через погіршення стану. 30 грудня поїхала у лікарню на вул. Миколайчука. Сина ввели в штучну кому, бо у нього відмовили нирки. Пізніше транспортували у ЛОКЛ, де 01.01.17 підключили його до гемодіалізу. А 2 січня о 01.35 син помер від сепсису через халатність лікарів. Алергії на препарати у сина не було. Серцево-судинних захворювань, гіпертонії у сина також не було. 

Дружина померлого пояснила суду, що 20 грудня чоловік пішов до поліклініки за місцем проживання, де лікар ЛОР повідомив про наявність в нього поліпів та дав скерування до 1-ої МКЛ ім. Князя Лева по вул. Ужгородській, 1 в м. Львові. 22 грудня він поїхав до лікаря і йому призначили крапельниці та після капання йому стало краще. 28 грудня у 1 МКЛ ім. Князя Лева лікарем проведено операцію. Зранку 29 грудня о 08.50 телефоном чоловік сказав, що йому погано, тому вона близько 11.10 приїхала в лікарню, однак до хворого її не впустили. Вона побачила в палаті чоловіка багато лікарів.  Їй сказали, що у нього не тримається тиск, він не може встати з ліжка. Тоді чоловіка перенесли в палату інтенсивної терапії. Дружина чула, як він кричав від болю. Близько 17.30 її впустили палату. Температура в чоловіка була 38.5 С. Приїхали працівники ШМД і близько 18 години чоловіка відправили до лікарні ШМД на вул. Миколайчука, 9 в м. Львові, у реанімаційне відділення з гострою нирковою недостатністю. Він скаржився, що в нього болить все тіло, м`язи ніби розривались, температура зросла до 39,3* С. Він не міг дихати, йому було тяжко встати, дуже мучився і страждав. 30 грудня о 02.00 у лікарні ШМД хворого ввели у штучну кому. Після 16 години стан чоловіка був важкий, але стабільний, йому робили томографію. Відбувся консиліум, де було 10-12 лікарів, у т.ч. й лікарка, яка його оперувала. На наступний день зранку сказали, що у крові знайшли якусь інфекцію, з нирками були проблеми. Вона підписала документи для переводу чоловіка у ЛОКЛ і 30 грудня його перевезли до медінституту для проведення гемодіалізу. Стан чоловіка залишався критичним, там він помер. 

Причиною смерті чоловіка стала генералізована вірусно-бактеріальна інфекція з розвитком токсикоз-септичного стану, поліорганної недостатності породжена хірургічним втручання у порожнину носа за наявності гострого запалення слизової оболонки приносових пазух.

Представник цивільного відповідача - КНП «Львівське територіальне медичне об'єднання «Клінічна лікарня планового лікування, реабілітації та паліативної допомоги», правонаступник Комунального підприємства Львівська 1-а міська клінічна лікарня ім. Князя Лева, позов визнав частково. Зокрема, з розумінням ставиться до обставин кримінального провадження, наслідків, які спричинила медична установа у разі визнання винуватості лікаря-отоларинголога . Разом з тим, вважає, що розмір завданої матеріальної у моральної шкоди є завищений і необґрунтований. Лікарня самофінансується і немає доходів, якими може відшкодувати збитки.

На вирок може бути подана апеляція до Львівського апеляційного суду через Галицький районний суд упродовж тридцяти днів з моменту його проголошення.  

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів