Лікарів у Львові змушують купувати малоефективні препарати від гіпертонії для виконання плану МОЗ

12:41 10 жовтня 2013 р.

Фото до новини

У рамках всеукраїнського пілотного проекту складено перелік медичних препаратів – 164 позиції, які МОЗ наполегливо рекомендує лікарям виписувати хворим. І лише на цей, визначений список медикаментів, що їх переважно виробляють вітчизняні підприємства, поширюється знижка.

Лікарі у Львові змушені за власні гроші купувати медикаменти для лікування гіпертонії, аби Львівська область виконала план, який спущено згори Міністерством охорони здоров’я. Про це “Щоденному Львову» розповіли терапевти однієї з поліклінік міста. В ГУ охорони здоров’я ЛОДА спростували цю інформацію, хоча повідомили, що в інших областях є така практика.

Примусове придбання ліків відбувається в рамках розрекламовано урядом пілотного проекту з лікування гіпертонічної хвороби, який діє на Львівщині, зокрема, вже півроку. Проект декларує допомогу хворим на гіпертонію, а саме – дотування цін на ліки за рахунок державних коштів. Ідея – гуманна, але ефект, на думку фахівців, більше націлений на фінансову допомогу вітчизняним виробникам ліків, за якими стоять найбагатші люди України, аніж хворим.  

У рамках пілотного проекту складено перелік медичних препаратів – 164 позиції, які МОЗ наполегливо рекомендує лікарям виписувати хворим. І лише на цей, визначений список медикаментів, що їх переважно виробляють вітчизняні підприємства, поширюється знижка. Тобто частину коштів платить держава, а решту доплачує хворий. Компенсації для кожного препарата різні, а кошти: і державні, і хворого – а тепер уже і лікаря – ідуть фармацевтичним підприємствам.

Наприклад. Амлодипін-Фармак 5 мг № 10 табл. виробництва ВАТ «Фармак», Україна. Максимальна роздрібна ціна в аптечній мережі повинна становити не більше 5,03 грн. Референтна ціна (ціна компенсації) становить 4,53 грн. Максимальна доплата пацієнтом – 0,50 грн.

Щоб придбати ліки, треба звернутися для отримання рецепту (ліки – лише за рецептом) до сімейного лікаря, терапевта, кардіолога, невролога у поліклініку за місцем проживаання. Після цього відвідати аптеку, яка задіяна в реалізації проекту. Рецепт дійсний 1 місяць і зберігається в аптечному закладі. 

Сьогодні на сайті головного управління охорони здоров’я ЛОДА є перелік 320 аптек, де можна придбати ці ліки. Хоча, як показує практика, не у всіх аптеках є всі препарати з рекомендованого списку.

Найгірше в цьому проекті, сверджують лікарі, що до переліку пільгових препаратів потрапили малоефективні ліки. Це – монопрепарати, в які входить лише одна речовина. Наприклад, «Еналаприл» харківського виробництва. Навіть за умови безкоштовного роздавання таких ліків, вони мало чим допоможуть хворим, стверджують лікарі. Гіпертонікам для ефективного лікування потрібні комбіновані ліки. Але якщо купувати кілька пільгових препаратів за дешевою ціною, аби поєднати їх різну терапевтичну дію, то в підсумку вийде навіть дорожче, аніж придбати готовий, комбінований «несписковий» препарат.

І оскільки на ліки з рекомендованого МОЗ переліку спущено плановий показник, Львівщина його не виконує і через це опинилася на останньому місці за темпами розповсюдження препаратів. Це підтвердили  «Щоденному Львову» за телефоном гарячої лінії головного управління охорони здоров’я ЛОДА. Тому у лікувальних установах і змушують лікарів рятувати реноме регіону – купувати пільгові препарати, які майже нікому не потрібні. Хіба що – виробникам ліків для збуту їхньої продукції і отримання компенсацій з бюджету.

Довідка

В Україні налічується понад 12 млн хворих на артеріальну гіпертензію.У Львівській області – понад 500 тисяч. З них систематичне лікування отримують лише 14%. Періодично приймають препарати 35%. Для здешевлення ліків для осіб, хворих на гіпертонію, КМУ прийняв постанову № 340 від 25.04 2012 року «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження держаного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою». На виконання закону України «Про державний бюджет України на 2013 рік» уряд продовжив дію часткового відшкодування вартості лікарських засобів у лікуванні осіб з гіпертонією.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів