Кисневе голодування - це небезпечно для життя. Симптоми патологічного стану

21:08 12 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Відчуття нестачі кисню - одне з найбільш неприємних. Незважаючи на це, багато людей при його виникненні зрідка звертаються за медичною допомогою і чекають, доки самопочуття стабілізується.

В одних дихальна функція впродовж півгодини відновлюється, в інших стан погіршується. Розвиток подій неможливо спрогнозувати і передбачити, не знаючи причини порушення. З огляду на сказане, при відчутті нестачі повітря необхідно звертатися до фахівця.

Що провокує появу кисневого голодування і як розпізнати цей патологічний стан, розповімо далі.

Фактори і механізми розвитку

Кисень вкрай необхідний для нормального функціонування всього організму. Він виконує життєво важливі функції, наприклад, здійснює розподіл крові за допомогою еритроцитів. Зниження рівня кисню призводить гіпоксемії та навіть гіпоксії. Останній стан вкрай небезпечний, так як в організмі відбувається порушення роботи всіх внутрішніх органів.

Кисневе голодування виникає через внутрішні причини і негативний вплив зовнішніх факторів. Найчастіше проблему діагностують у жителів великих міст, переповнених транспортними засобами. Там актуальна проблема надлишку оксиду вуглецю в повітрі. Він провокує порушення газообміну, що виступає причиною отруєння всього організму. Екологія має величезний вплив на стан здоров'я людини!

Внутрішніми причинами гіпоксемії і гіпоксії є такі захворювання:

  • апное;
  • обструктивна патологія легень хронічного характеру;
  • анемія;
  • астма;
  • серцево-судинні захворювання;
  • пневмонія.

Брак кисню особливо небезпечний для вагітних, оскільки стан провокує збільшення навантаження на серцево-судинну систему і відображається на розвитку плоду. Відповідно, страждає не тільки жінка, але й її майбутня дитина. Тривала стійка нестача кисню спричинює пошкодження мозку плода і навіть його смерть.

У групі ризику є люди похилого віку з хронічними захворюваннями серця та легенів, курці і діти, в яких часто діагностують респіраторні інфекції.

Програми лікування

Щоб виключити розвиток важкої гіпоксії, необхідно відразу при появі відчуття нестачі кисню звертатися до лікаря. На початковій стадії патологічний стан успішно лікують медикаментами. Хворим можуть призначити препарат «Актовегін», який підвищує стійкість тканин до існуючої гіпоксії, може позитивно впливати на метаболізм нейронів. Причиною призначення можуть бути:

  • венозні і судинні порушення;
  • ішемічний інсульт;
  • діабетична нейропатія;
  • атеросклероз;
  • деменція;
  • черепно-мозкові травми;
  • зміни в церебральних судинах;
  • гіпертонія.

Приймати «Актовегін» слід тільки за призначенням лікаря! Скільки коштує препарат, можна подивитися на сайті «Аптеки 9-1-1», а також оформити замовлення за необхідності.

Що відчуває людина при кисневому голодуванні

Відчуття нестачі повітря - далеко не єдиний симптом. При дефіциті кисню починає боліти голова, з'являється задишка, частішають дихання та серцебиття. Підвищується кров'яний тиск, навколишні відзначають порушення координації у хворого. У важких випадках людину кидає в піт, його шкіра набуває синюшного відтінку.

Для вимірювання рівня кисню в крові використовують пульсоксиметр. Цей прилад простий в застосуванні і нагадує прищіпку. Для визначення рівня кисню в крові пульсоксиметр надягають на палець і натискають кнопку включення. Показники відображаються на дисплеї. Відсоток норми - від 95 до 100. При більш низьких показниках необхідно терміново звертатися до лікаря, щоб уникнути гіпоксії.

Хворим індивідуально складають програму лікування, включаючи в неї такі препарати, як «Актовегін», кисневі концентратори. Комплексний підхід гарантує поліпшення самопочуття і забезпечує приплив кисню ззовні. Купити препарати для лікування дихальних розладів можна на сайті «Аптеки 9-1-1» з доставкою на будь-яку адресу в Україні.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів