Кожен день життя разом з хворим на SARS-CoV-2 збільшує ризик зараження

19:49 2 грудня 2020 р.

Фото до новини

Ризик зараження коронавірусом для членів однієї сім'ї набагато вищий, коли вони перебувають удома під час локдауну, ніж навіть якби вони здійснювали поїздки на громадському транспорті.

Ймовірність передачі коронавірусу в сім'ї перевищує ризик заразитися в громадському транспорті або ресторані, повідомили китайські вчені. За їхньою оцінкою, кожен день життя в одному будинку з хворим збільшує ризик зараження на 10%.

Ризик зараження коронавірусом для членів однієї сім'ї набагато вищий, коли вони перебувають удома під час локдауну, ніж навіть якби вони здійснювали поїздки на громадському транспорті. Такий висновок випливає з дослідження китайських вчених, результати якого були опубліковані в журналі Science.

У ході дослідження були проаналізовані дані про 1178 пацієнтів у китайській провінції Хунань (межує з провінцією Хубей, яка на початку року стала епіцентром епідемії) і 15 648 їх близьких контактах. Було встановлено, що найнижчим ризик зараження був у медичних центрах, де дотримувалися заходів захисту від інфекції. Залежно від близькості соціальної взаємодії рівень ризику зростав: він був нижчий у громадському транспорті, ресторанах і місцях розваг, але вищий - при спілкуванні з широким колом родичів. Найвищим ризик передачі інфекції виявився в родині, члени якої живуть разом.

«Ці дані підтверджують, що передачі SARS-CoV-2 сприяє близькість, замкнуте середовище та висока частота контактів», - йдеться в дослідженні.

У ньому підкреслюється: що довше члени однієї сім'ї, де є хворий COVID-19, перебувають разом, то вищий ризик заразитися коронавірусом - кожен додатковий день спільного життя збільшує ризик зараження на 10%.

Автори дослідження вважають, що найбільш ефективно протистояти поширенню інфекції можна за ізоляції всіх пацієнтів, незалежно від важкості захворювання, в спеціалізованих лікарнях і розміщення всіх контактних з ними осіб у медичних центрах спостереження.

Режим самоізоляції, запроваджений у китайській провінції Хунань на початку року, фактично збільшив ризик поширення коронавірусу всередині сімей, які були змушені проводити більше часу вдома, ніж зазвичай, підкреслює журнал Nature, який проаналізував дослідження.

Уряд готує тотальне тестування на COVID-19: пріоритетні міста

Понад 1000 розтинів: патологоанатомам Львівщини доплатять за ризики з коронавірусом

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів