Кому рекомендується проходження УЗД легень?

15:55 9 червня 2022 р.

Фото до новини

.

Ультразвукове дослідження є дуже точним методом діагностики стану легень. За своєю чутливістю цей метод суттєво переважає класичну рентгенографію. Завдяки використанню УЗД легені обстежують за три-п'ять хвилин, а також дають точність результатів понад 90% для встановлення конкретного діагнозу.

Особливості проходження УЗД легень

Ультразвукове обстеження стало дуже популярним в останній час через появу COVID. Зміни в легенях, які викликаються вірусом не видно на звичайній рентгенографії. Вона дозволяє помітити на знімках звичайну бактеріальну пневмонію. Тому УЗД ідеально підходить для обстеження таких хворих та отримання повної інформації по запальним процесам в легенях.

Звичайно, такі зміни можна помітити також під час проведення комп’ютерної томографії легень. Але є суттєвий мінус такого методу, оскільки його проведення пов’язується з суттєвим променевим навантаженням. Воно приблизно в п’ятдесят разів більше від того опромінення, що отримують при рентгенографії. А також не варто забувати, що томографія це доволі вартісне задоволення.

При цьому точність ультразвукового дослідження не сильно відрізняється від результатів, що можна отримати завдяки комп’ютерній томографії. УЗД допомагає якісно виявити:

  • зміни, що характерні для COVID;
  • ступінь ураження від бактеріальної пневмонії;
  • наявність ускладнень, наприклад, плеврит, пневмоторакс.

Головна перевага ультразвукової діагностики в тому, що лікар може застосовувати цей метод під час самого огляду, а також повторювати безліч разів для того щоб розуміти динаміку розвитку захворювання. При цьому, УЗД зовсім не шкодить здоров’ю пацієнта, як було з рентгенографією та томографією.

Кому варто пройти УЗД легень?

В першу чергу це стосується пацієнтів, які відчувають біль у грудях, кашель, відчуття браку повітря та задишку. Також варто пройти УЗД легень, якщо пацієнт має підозри що міг захворіти на коронавірус. І таким чином можна буде оперативно визначити, наскільки уражені легені.

Важливо розуміти, що часто бувають уражені легені, але при цьому немає класичних симптомів. Тобто хвороба прогресує, а людина про це не знає.

Все частіше на УЗД обстеження записуються люди, які мають постковідний синдром. Тобто пацієнти, які перенесли хворобу один або три місяці тому і досі відчувають слабкість та не змогли відновитись.

Зробити УЗД легень у Львові краще всього у перевіреного спеціаліста. Для цього рекомендуємо звернутись в медичний центр Medialt, де вам допоможуть найкращі фахівці.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів